Tanasković: Abazović je uz pomoć DPS-a potpisao Temeljni ugovor i započeo demontažu Đukanovićevog režima!

7

Društveno-politilčka situacija u Crnoj Gori se značajno promijenila nakon 30. avgusta 2020. godine, a za to najzaslužnije litije iz 2020. godine koje su omogućile razvlašćivanje DPS-a i potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade i Srpske pravoslavne crkve, konstatovao je filololog, islamolog i bivši ambasador zajedničke države u Turskoj i Vatikanu Darko Tnasković.

U razgovoru za Novi standard profesor Tanasković ocjenjuje da je nerealno očekivati da se preko noći položaj Srba drastično unaprijedi u Crnoj Gori.

-Taj impozantan litijski pokret koji je možda bez presedana narodno okupljanje iznad politike u jednoj od naših bivših republika je donio rezultate koji su se dugo očekivali. A to je prije svega odlazak sa vlasti jedne grupacije koja se u toj mjeri otuđila od svega u crnogorskom društvu da se više nije mogla trpjeti, a nikakvog načina da se sklone nije bilo, s obzirom na korupciju i mali broj stanovništva uslovljenog i ucijenjenog na razne načine.

Očekivati da preko noći pozicija Srba u Crnoj Gori procvjeta i da bude bolja u svim apektima nego što je bila je nerealno. Trideset godina je trajao taj režim sa izvanrednom sposobnošću da amortizuje svaki otpor i da na osnovu raznih ideoloških laži predstavi sebe kao jedine zagovornike crnogorskog dostojanstva i državnosti. Uspjeli su u veoma širokom dijelu stanovništva da prikažu Srbiju kao faktor problema za Crnu Goru, tako da je to bilo jako teško razmontirati. To je bilo teško sprovesti u djelo od strane Vlade Zdravka Krivokapića, jer je unutar same koalicije dolazilo do sukoba zbog njene heterogenosti. Takođe, DPS još uvijek ima respektabilnu snagu i tek će naredni izbori pokazati kakva je njihova pozicija ustvari – kazao je Tnasković.

On je opisao Dritana Abazovića kao pragmatičnog političara koji shvatio da će potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC-om dobiti znatnu podršku narodne Crne Gore koja mu je neophodna za proces demontiranja DPS-ovog sistema koji je započet nedavnim sudskim gonjenjem DPS-ovih saradnika.

– Pošto Srbi i Crnogorci očigledno nisu mogli da se slože, jedan Albanac je uspio da potpiše Temeljni ugovor sa SPC-om. Dritan Abazović je jedan talentovan i pragmatičan političar koji je dobro shvatio realnu situaciju. Shvatio je da on ne može neke stvari da uradi sa ovom Vladom, ali da neke mora da uradi. Jedna koja se morala uraditi, radi toga da bi on za neke druge poteze imao podršku znatnog dijela narodne Crne Gore,  bila je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC-om.

On je vrlo razumno i pragmatično to sproveo, ne kao neki veliki prijatelj SPC-a ili Srba u Crnoj Gori, već kao neko ko sebi želi da stvori manevarski prostor da sprovede nešto što je najvažnije, a to je ustvari demontaža Đukanovićevog režima. On je prvi korak, na neki način, napravio uz pomoć DPS-a. Zbog toga je u DPS-u nastalo velik nezadovoljstvo, jer su očigledno računali da će oni uspjeti da nekako kanališu Abazovićevo ponašanje i odvoje ga od onoga što je njegov cilj, a to je prije svega demontaža bivšeg režima i to kroz sudsko gonjenje onih koji treba budu sudski gonjeni. Za to doskora nisu bili stvoreni uslovi, a sada će možda biti stvoreni – kazao je Tanasković  i zaključio da će se nužne promjene u Crnoj Gori ubrzati ukoliko Abazovićeva vlada ne padne i dobije podršku pobjednika od 30. avgusta 2020. godine.

– Ukoliko Vlada Abazovićeva ne padne i dobije podršku onog političkog spektra u Crnoj Gori koji se zalagao da se regulišu odnosi sa SPC-om, onda ima šanse da se stvari još malo pomjere dalje – rekao je Tanaskopvić.

Odnos prema srpskoj kulturi i Zapadu su nepromijenjeni

Dosta toga se promijenilo u Crnoj Gori od razvlašćivanja DPS-a, što se ne može za odnos zvanične Podgorice prema srpskoj kulturi i Zapadu, kazao je Tanasković.

– Ono što se zasada nije promijenilo, a meni je žao, to je jedan primjetno drugačiji tretman prisustva kulturne dimenzije Srba koji je dominantan u Crnoj Gori. Srpske kulturne i nacionalne organizacije i dalje dobijaju mnogo manje novca od od manjinskih bošnjačkih i albanskih organizacija. To bi trebalo što prije da se promijeni kako bi se omogućilo srpskim kulturnim institucijama da prodišu.

Takođe, spoljno politički nastup se razvojem situacije u Ukrajini ne može promijeniti i bilo je iluzorno očekivati da će se posle 30. avgusta na tom planu  nešto promijeniti. Ima tu pretjerivanja i na pomalo komičan način i nepotreban način dokazivanja da je Crna Gora dosledno na evroatlantskom putu, uvođenja sankcija Rusiji, odlaska u Kijev… To se radi da bi sa druge strane bile odriješene ruke na unutrašnjem planu, da se sredi društvo u samoj Crnoj Gori. To Abazović zasada dobro radi. Koliko će se u tome uspjeti, ne znam, ali sam optimista da ove strukture koje se protive sređivanju kuće u Crnoj Gori nemaju podršku Zapada za to, ali imaju za spoljnopolitički kurs i svrstavanje Crne Gore na stranu kolektivnog Zapada – naveo je Tanasković.

7 Comments
 1. […] Tanasković: Abazović je uz pomoć DPS-a potpisao Temeljni ugovor i započeo demontažu… […]

 2. Q komentariše

  U litije su se infiltrirali i likovi kao Aleksa Bečić koji se sa ortakom Mirašem Dedejićem bori za NVO CPC i iskoristio naivnost srpskog naroda.

  1. Srdjan Lonchar komentariše

   Bechic je nedavno izjavio da je KRSHTEN U SPC i da je VERNIK SPC. Kakav crni raspop Mirash (registrovao se u policijskoj stanici…. I ja mogu da osnujem takvu crkvu i da je nazovem CPC), koji nikoga ne krstava. Ti si pobrkao Ucenjenog Mila (nikad krshten) sa Aleksom.

 3. Srdjan Lonchar komentariše

  Tanaskovic je mislim Akademik. Svaka chast. On je ocigledno ekspert za Balkansku kulturu, jezike. Uz to je diplomata duge karijere. On smatra Dritana PRAGMATICNIM POLITICAROM.

  Moze li neko da mi kaze sta znaci ako za nekog kazu da je PRAGMATICHAN?

  Recimo da kazu za neku DEVOJKU da je pragmatichna. Da li bi ozenio takvu devojku.

  Da li bi pozajmio pare nekom drugaru, za koga svi tvrde da je PRAGMATICHAN. Ja ne bih.

  Za Djindjica su govorili, da je pragmatichan. To ti je najbolji primer. US Kongres je tada odobrio 70 miliona (to je bila samo 1 transha, koja je publikovana) da se pomognu „Otpor“, Vuk Draskovic, Djindjic….
  .
  .
  .

  Nema medju svim chitaocima VECEG ZALJUBLJENIKA u US STIL DEMOKRATIJE, koju ja dishem i jedem svaki dan. Ja smatram da je US Ustav NAJLEPSHI SOCIJALNI EKSPERIMENT U ISTORIJI SVETA. To je i danas najlepshi san – „Americhki San“.
  .
  .
  .

  Ali se taj isti san preokrece u svoju suprotnost ako HOCES DA ISTI TAJ DIVAN SISTEM UNESES U BILO KOJU DRUGU ZEMLJU NA BAJONETIMA-DRONOVIMA-KRSTARECIM RAKETAMA, BACHENIH SA 30 KM VISINE…,koristeci Ucenjenog Mila, vishe nego voljnog Veliko Albanca Dritana, Revanshisticke Boshnjake, Ucenjenog Vuka Draskovica, Lobiste iznajmljene za bedne pare da zivotare, Kandicke, Biserke….

  US demokratija jedino moze da se shiri i u Irak i u Siriju i u SR i u CG i u BH preko onih koji prvo ZAISTA VOLE SVOJU ZEMLJU, GDE NAROD SLOBODNO MISLI I SAM ODLUCUJE O SVOJOJ SUDBINI, a ne putem Veliko Albanca Dritana, kome je svaka druga rec, da „su TO ODOBRILI PARTNERI“, koji su ga i doveli na vlast.
  .
  .
  .
  Dritan je zaista PRAGMATICHAN POLITICHAR OD GLAVE DO PETE.

  Pragmati chno je izigrao POBEDNICKU KOALICIJU, na osnovu koje je bila formirana Zdravkova vlada.

  Svo vreme je dirigovao Zdravkom preko onog izraza „to su odobrili/nisu partneri“. Jadni Zdravko je odmah morao da od Srbina postane 200% Crnogorac.

  Zatim je srusio Vladu kojom je komandovao iz senke sa svoja 3 poslanika i zakulisnom podrskom ambasada.

  Zatim izasao na svetlo dana, smenio Becica i odbacio kao suvu krpu Zdravka, sam postao Maximus Lider, uz pasivnu glasacku podrsku Ucenjenog Mila.

  Europol izlazi na videlo sa teskim narko kriminalom iz Milovog okruzenja, morali su da hapse. Milo otkazao podrsku.

  Shta „PRAGMATICHAR“ Dritan radi? Sad kaze… DOBAR MU JE I DF! MOZE OPET SA NJIMA!!! A pre godinu dana ih nazivao EKSTREMISTIMA, KOJE TREBA DRZATI DALEKO OD VLASTI!!!

  .
  .
  .
  Opet da se vratim na pocetak: Sretnes takvu „PRAGMATICHNU DEVOJKU“, da li bi razmisljao o svojoj buducnosti sa njom, da bude majka tvoje dece?

  Kad treba da glasash, dash poverenje nekome da te predstavlja da odlucuje za tebe o sudbini drzave CG, o sudbini tvoje familije – DA LI BI DAO GLAS TAKVOM „PRAGMATICHARU“? Ja ne bih nikad. Daleko mu lepa kuca.

 4. ARISTOTEL komentariše

  Nas profesor ima odlicna zapazanja u tome da je glavni paradoks da Vlada kojoj je dao podrsku ultra-nacionalisticki SDP, nacionalusticko-kleptokratski DPS potpusuje Temeljni ugovor sa crkbom! To stvarno moze pragmatican politicar koji pokazuje karakteristike drzavnika Dritan Abazovic! Mislim da je u Beogradu iskreno obecao patrijarhu da ce to zavrsiti i obecanje je ispunio!
  Zalud vapaj i prijetnje nekih tzv.lidera kao sto su neodlucne Demokrate ili DF koji posto poto zele u Vladu! Da su se Demokrate duo Becic i Bogdanovic pitale jos bi vagali o posledicama po stranku!! Lideri DF Mandic i Medojevic ne mogu ni da se primaknu Vladi, a ne u njoj da budu!
  Mislim da nisu svjesni situacije da je pobjedu u avgustu 2020 donio sami Gospid Bog i blazenopocivsi mitropolit Amfilohije na ciji poziv je oko 20000 gradjana koji su glasali do tada DPS glasali neku od 3 koalicije! I pored toga da nije bilo poziva sa Zapada Miko bi ukrao taj jedan mandat!
  Tako da i sada a i u bliskoj buducnosti mnogo zavisi od Dtitana i URE jer su tas ba vagi i Zapad im najvise vjeruhe, a za divno cudo vjeruje im i rukovodstvo Srbije, koje blate iz sve snage Demokrate!!
  Za rekonstrukciju Vlade i dalju demontazu rezima Mila Djukanovica bice i dalje kljucan Dritan, volio to neko ili ne, jer kako Tanaskovic primjecuje radi prave stcari na pravi nacin!!

  1. Srdjan Lonchar komentariše

   PS: Da li ti je prezime: Pavicevic?

   Kad pocnes da pridajes ogromnu vaznost potpisivanju T.U., onda si mi se predstavio. „Zakon o Verskim Zajednicama u CG“ je bio prekretnica. Iz toga proizilazi, da je potpisivanje TU bilo obicna FORMALNOST, pitanje dana, meseca, godine… Da TU nije potpisan za sledece 2 godine, kakvu stetu bi to nanelo?

   SNP je maskirao svoju koalicionu vladu sa URA i DPS-pozadinskom podrskom – kako im je velicanstven cilj potpis TU. Sta da nisu potpisali TU za jos 2 godine? Kakva bi bila steta? Nula. Bilo bi chudno i sramotno za pro-Zapad vladu da nece da zakonski formalizuje vec postojece odnose sa NAJBROJNIJOM VERSKOM ZAJEDNICOM!!! Taj njihov sram bi bio sve.

   URA NIJE VISHE NIKAKAV JEZICHAK NA VAGI: Ispucali su sve svoje metke sa Milom-Rankom-Rashkom. Tamo im nema povratka. Sad moraju ili na izbore (nisu odusevljeni da izadju opet pred sud naroda) – ili da se vrate POGNUTE GLAVE DEMOKRATAMA I DF-u. Sto se tice Zapada, tu bash nishta ne razumesh. Njima nije bitan Veliko-Albanac Dritan. Moze to biti Becic ili Knezevic, nije bitno, ako samo hoce da uskoce da budu pod komandom, za sta je Dritan idealan. Drugi primer je Milo. Asocijacija sa njim za Zapad je bila ranije podnosljiva, ali sad predstavlja vise stete nego koristi. Tu je Dritan uskocio. Ako se sutra nadje pogodniji od Dritana (a to ce biti neko ko je poslusan 100, a koji se ne gadi mnogo svom narodu), Dritan ce biti skrajnut.

   I naravno, postoji i treca mogucnost – prevremeni izbori i da narod glasa za svoje istinske predstavnike

   To vidis iz Dritanove jucerasnje izjave, kako bi mogli opet sa DF!! Ne pominju Demokrate.

   Usto ne znam da li si primetio da se posle 24 februara 2022 Svet okrenuo naglavachke, u smislu da je sad DOSTA PRAVEDNIJI, sto se tice medjunarodnih odnosa.

 5. NIKO99 komentariše

  Kakav optimista.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.