Svjetska zdravstvena organizacija: Zbog rata u Ukrajini ponestaje medicinske zalihe

0

Broj napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove i na vozila hitne pomoći u Ukrajini vrtoglavo raste posljednjih dana, a uporedo s tim ponestaju vitalne medicinske zalihe, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Ova agencija UN je u ponedjeljak potvrdila da je najmanje devetoro ljudi poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali nije navedeno ko je za napade odgovoran.

Viši službenik SZO za hitne slučajeve za Evropu Ketrin Smolvud, rekla je na konferenciji za novinare da u ovaj broj ulaze i incidenti u kojima su vozila hitne pomoći korišćena u druge svrhe, a ne za hitnu zdravstvenu pomoć.

“Nastavićemo da ažuriramo te brojeve, jer su veoma skočili posljednjih dana”, kaže Ketrin Smolvud, prenosi Rojters.

Regionalni direktor SZO Evrope Hans Kluge rekao je na istom brifingu da agencija UN radi na brzom obnavljanju medicinskih zaliha u Ukrajini, zato što su pri kraju kiseonik, insulin, lična zaštitna i hirurška oprema, kao i proizvodi od krvi.

On je apostrofirao nedostatak dječijih vakcina, naročito onih protiv dječije paralize, a kao jedan od glavnih prioriteta ove organizacije istakao je neophodnost stručnog pristupa očuvanju mentalnog zdravlja.

U odvojenom saopštenju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navedeno je da zemlje iz okruženja Ukrajine koje primaju izbjeglice treba da ih uključe u svoje programe vakcinacije protiv niza bolesti, naročito protiv kovid-19 i poliomijelitisa, kao i protiv malih boginja, jer je trenutni obuhvat vakcinacijama nedovoljan da spriječi izbijanje morbila.

Centar navodi da bi situaciju mogle da pogoršaju gužve u skloništima i prihvatnim centrima, kao i početak sezone tih bolesti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.