Šušić: Skupština je ta koja se izjašnjava o formiranju izvršne vlasti a ne predsjednik Crne Gore

0

Advokat Mitar Šušić kazao je gostujući u emisiji Argumenti na Radio televiziji Crne Gore da je pitanje mandata Miodraga Lekića političko pitanje za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Prije nego što uđemo u precizno definisanje pravnih normi kao i Ustava, moramo se vratiti na odredbu Ustava koja govori o podjeli vlasti. Vlast se dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Nigdje u podjeli vlasti ne postoji predsjednik Crne Gore. Poziciju predsjednika Ustav propisuje kao protokolarnu. On ima niz nadležnosti koje nema suštinsko dejstvo već su deklaratorne“, kazao je Šušić.

Sa pozicije predsjednika se miješati u izvršnu vlast je kršenje Ustava, tvrdi Šušić, jer postoji skupštinska većina za formiranje izvršne vlasti, a Đukanovićeva uloga je bila protokolarna.

„Skupština se trebala izjasniti o formiranju vlasti a ne Đukanović. Rok o kome se govori je nevažeći za parlamentarnu većinu jer njih taj rok ne obavezuje. Predsjednik Crne Gore je taj koji ima rok da predloži mandatara. Protokom tog roka nije izgubljeno pravo većine da konstituiše Vladu“,tvrdi Šušić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.