Šušić: Đukanović je taj koji nije ispoštovao rok za predlog mandatara a ne parlamentarna većina!

1

Advokat Mitar Šušić kazao je gostujući u emisiji Jutro na Prvoj televiziji da je činjenica, makar sudeći po izjavama političkih partija, da inicijativa o skraćenju mandatara Skupštini Crne Gore neće imati podršku u Parlamentu.

„Nakon što Parlament odbije da skrati sebi mandat, mi opet dolazimo u situaciju da imamo vladu koja je izgubila povjerenje parlamenta, a nemamo predlog za mandatara, a istekli su rokovi iz Ustavne odredbe koji su dati predsjednik države. Mi smo juče imali prilike da čujemo da nakon što ta inicijativa ne dobije podršku u parlamentu što je očekivano, da će se loptica opet vratiti u dvorište Đukanovića koji bi morao da predloži mandatara. Ipak, ukoliko bi sve to čekali, bojim se da bi to faktički bio državni udar jer bi Đukanović predložio sličnu inicijativu trošeći vrijeme Skupštine da izabere Vladu od 90 dana“, kazao je Šušić.

Advokat je mišljenja da svi treba da se drže svojih nadležnosti, a Ustavna nadležnost Parlamenta je da bira članove Vlade i predsjednika Vlade a Ustavna nadležnost predsjednika je da predloži mandatara.

„Ako predsjednik države ne izvrši svoju Ustavnu dužnost, kao što je ovo slučaj, morao je nekom dati šansu da pokuša. On je samim tim prekršio Ustavnu odredbu što nije nikog odredio za mandatara, a naročito onog koji je imao podršku većine. Ako predsjednik države odbija da izvrši svoju Ustavnu obavezu, Parlament ne treba da slijedi njega već da se drži striktno svoje odredbe Ustava koji im propisuje da oni biraju predsjednika i članove Vlade i u formi nekog zaključka da konstatuju da je mandatar za sastav Vlade Miodrag Lekić, i da nakon što mandatar dostavi program i sastav Vlade, izjasni o toj Vladi“, podvlači Šušić.

Parlament bi, nakon mišljenja Ustavnog suda, mogao da se izjasni i da skrati mandat predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, jer je, kako Šušić navodi, ovo evidentno neustavna igra.

„Imajući većinu u Parlamentu, bez sumnje bi bio razriješen, ali imamo proceduralni vakuum jer nemamo Ustavni sud. Čini mi se da je to namjerno tako dovedeno. Ako je do toga došlo, onda i Parlament mora da radi ono što može“, kazao je Šušić.

Advokat je razočaran pojedinim nastupima u medijima jer ne zna odakle oni dolaze do zaključka da parlamentarne partije imaju bilo kakav rok za usaglašavanje, već da je to predsjednik države.

„Ako on nije dobio uvjerenja da Lekić ima dovoljno podrške, iako je očigledno da je dobio, on je mogao da taj mandat povjeri nekom drugom. On je taj koji ima rok i on je jedini koji ga može prekršiti. Ne može se govoriti o tome da je parlamentarna većina ta kojoj je istekao rok pa ne mogu da predlažu nikog. To nije tačno. Oni nisu vezani rokom. Oni su izraz političke volje građana i nemaju rok u kom su dužni da bilo šta urade. Rokovi koji su imperativni su dati samo predsjedniku države i nije mi jasno kako kolege koje mu daju to za pravo da ne ispoštuje rok“, precizirao je Šušić.

1 Comment
  1. Ranko_Bp komentariše

    Ovo baca novo svetlo i dolazi se do zaključka da će parlament izabrati vladu a Djukanovica smjeniti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.