Supertajfun se kreće ka Filipinima

0

Vlasti Filipina počele su evakuaciju ljudi iz priobalnih područja jer se glavno ostrvo Luzon, uključujući Manilu, priprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja da jača, rekli su zvaničnici. Tajfun „Noru“ postao je supertajfun „nakon perioda eksplozivnog jačanja“, sa stalnim vjetrovima koji su se povećali na 185 kilometara na sat sa 120 km/h u subotu uveče, saopštila je agencija za katastrofe u upozorenju.

Nastaviće da jača i mogao bi da stigne do kopna u nedjelju popodne ili uveče sa stalnim vjetrovima od 185 do 205 km/h, navodi se u saopštenju.

„Zamolila sam naše gradonačelnike da se pridržavaju strogih preventivnih evakuacija“, rekla je za lokalnu radio stanicu Helen Tan, guvernerka provincije Kezon.

Ribolovima u priobalnim zajednicama zabranjen je izlazak na more, rekla je ona.

Noru, 11. tropski ciklon koji je pogodio Filipine ove godine, donijeće jake do jake kiše u prestonicu i obližnje provincije u nedelju popodne.

„Nadajmo se da se ovaj tajfun kreće brzo, iako donosi jake vjetrove“, rekao je portparol agencije za katastrofe Bernardo Rafaelito Alehandro.

Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i štetnih vjetrova, dodao je on.

Filipinska obalska straža saopštila je da je više od 1.200 putnika i 28 plovila nasukano u lukama južno od prestonice. Noru se kretao na zapad i vjerovatno će izaći iznad Južnog kineskog mora do nedjelje uveče ili ponedjeljka ujutru. Filipini, arhipelag od više od 7.600 ostrva, doživljava u prosjeku 20 tropskih oluja godišnje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.