Stoltenberg tješi Ukrajince: Krim ne bi postao dio Rusije da ste bili član NATO-a

2

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Krim ne bi postao dio Rusije da je Ukrajina 2014. godine bila članica Alijanse.

– Ne bi došlo do toga (ujedinjenja Rusije i Krima), jer je cilj postojanja NATO-a zaštita svakog saveznika. Ako je napadnut jedan saveznik važi pravilo – svi za jednog i jedan za sve – rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanja studenata  nakon govora u Evropskom koledžu u Brižu u Belgiji.

Generalni sekretar Alijanse je ponovo naglasio da je zadatak NATO-a sprečavanje sukoba i očuvanje mira.

Govoreći o mogućem članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO-u, Stoltenberg je istakao da vrata Alijanse ostaju otvorena.

Generalni sekretar Alijanse prošle sedmice je izjavio da za NATO i Evropsku uniju glavne prijetnje predstavljaju Rusija, Kina, terorizam, sajber napadi i klimatske promjene.

Krim je postao dio Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubjedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

(Sputnjik)

2 Comments
  1. NIKO99 komentariše

    Ima nešto plitko kod ovog čovjeka. Pitam se dali Norvežani uviđaju da je opasan za cijeli svijet i dali razmišljaju da ga nekako sklone sa te funkcije.

  2. Istvan komentariše

    Ova podrepna muva misli da je O.K. da bombardovanjem otmes teritoriju jedne suverene drzave, a da demokratskim putem kroz REFERENDUM to nesme da se dozvoli.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.