Radonjić: Zbog gubitka podrške u Crnoj Gori, Đukanović traži podršku regionalne javnosti i sanja koaliciju protiv Srbije

2

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je juče, gostujući na tzv. “Podgoričkom novinarskom forumu”, ponovio svoje – kako ih demokratska javnost često zove – “teorije zavjere” o ugroženosti države. On je iznio grube ocjene na račun Crkve, Srbije, demokratskih snaga i većine naroda u Crnoj Gori, optužujući ih da žele da poniše crnogorsku nezavisnost.

Politički analitičar Luka Radonjić smatra da predsjednik opozicionog DPS-a ponovo potvrđuje svoju političku prevaziđenost i da ovakvim izjavama ne smanjuje samo biračko tijelo svoje partije već i publiku za svoje izjave.

“Đukanović očigledno ima problema sa prihvatanjem nove političke realnosti, koja je rezultat velike pobjede naroda na izborima u avgustu prošle godine, što je za čovjeka koji je dugo vladao, očekivano. Njegova retorika ne nudi ništa novo, nema kapacitet da proizvede čak ni nove podjele, na čemu recimo rade pojedini mediji, ali ima ambiciju da radikalizuje postojeće, zbog čega je značajno militarizovao svoj javni rečnik. Primjetno je i da u njegovim nastupima ima sve manje aktuelnosti, na primjer, nema odgovora na brojne procese protiv korupcije u kojima su glavni akteri članovi njegovi stranke, zatim izostaju osvrti na regionalne i kontinentalne ekonomske procese, političko – kulturološke izazove epohe… Kada se i pomenu, to je uglavnom konzervirano u političkoj naraciji koja je zastarela, predvidljiva, a prošle godine i zvanično poražena. I da sve to ne dolaze od osobe koja se i dalje nalazi na funkciji predsjednika a koja ima ambiciju da sačuva sebi lojalne strukture unutar sistema, ne bi imalo veliku težinu”, smatra Radonjić.

Pokušaj regionalizacije teme i san o koaliciji protiv Srbije

Lider DPS-a oštro je optužio Srbiju da želi “preko sebi lojalnih struktura u Crnoj Gori” da poništi nezavisnost i da je to “problem kojim se mora pozabaviti javnost šira od crnogorske”.

“Zanimljivo je da u jednoj rečenici Đukanović optužuje Srbiju za miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore a istovremeno poziva javnost drugih država u regionu da se uključi u crnogorska politička pitanja”, kaže Radonjić za IN4S i objašnjava, “To ukazuje na svjesnost predsjednika DPS-a da mu je politička snaga u Crnoj Gori sve manja, zato iskazuje nepovjerenje u Crnu Goru, a njegova potražnja podrške kod drugih je ništa drugo do san o regionalnoj koaliciji protiv Srbije, o čemu su već, prethodnih godina, govorili neki od lidera kosovskih Albanaca”, navodi on.

Radonjić smatra da učestalost i sadržaj Đukanovićevih izjava za regionalne medije potvrđuju ovu tezu.

“On često naglašava da je Srbija politički i ekonomski jaka, ali to čini tako što narodima u regionu sugeriše da u jakoj Srbiji ne vide šansu, već opasnost”, poručuje Radonjić-

Napadi na koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ predstavljaju strah od izbornog rezultata ali i prikrivanje nepovjerenja u svoju partiju

Lider DPS-a iznio je oštre optužbe na račun koalicije “Za budućnost Crne Gore” i lokalne liste “Za budućnost Nikšića”, tvrdeći da je cilj “bitke za Nikšić” pokoravanje Nikšića i Crne Gore. Slučajno ili ne, on je svih 27 mandata u parlamentu, koliko ima koalicija “Za budućnost Crne Gore”, pripisao Demokratskom Frontu. Radonjić smatra da tu nema slučajnosti.

“Opterećenost lidera DPS-a Demokratskim Frontom, nije novost, ali je nov pristup temi. Dok je ranije tvrdio da DF nema veliku podršku, sada sve mandate pripisuje DF-u, sa namjerom da kapacitete i razvojne potencijale Koalicije svede na DF, nadajući se da će eventualno probuditi sujetu drugih konstitutenata narodne koalicije. To čini i zbog činjenice da je na lokalnom nivou u Nikšiću, ovaj politički faktor napravio najveću koaliciju u istoriji grada – koaliciju “Za budućnost Nikšića”, dodaje on

Radonjić smatra da iza Đukanovićevih manipulacija stoji i nepovjerenje u sopstvene redove.

“Situacija u DPS-u očigledno nije politički stabilna a sebičnim čuvanjem mjesta predsjednika partije, Đukanović jasno pokazuje nepovjerenje u kapacitete stranke, posebno nakon poraza na izborima u avgustu. On radikalnim izjavama svoju podršku formatira kao agresivnu političku manjinu, dok za većinsku Crnu Goru, njegova retorika predstavlja generalno opterećenje za političku scenu. To je jedan od razloga zašto raste podrška demokratskim snagama”, zaključuje Radonjić.

2 Comments
 1. Ribar komentariše

  Niksic je snaga DPSa

  1
  14
 2. Radule od Krupca komentariše

  DPS je go qrac za Nikšić.

  8
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.