Stanić: Iako se vlast ponaša poput turističke agencije koja ispunjava mladalačke želje za obilzak svijeta, potrebno se posvetiti potrebama građana

0

Ukoliko se nastavi sa neodgovnim ponašanjem Vlade Dritana Abazovića kad su u pitanju akcize na gorivo, cijena na pumpama će u narednih mjesec dana probiti psihološku barijeru od dva evra za litar, čime će se stvoriti još jedna spirala poskupljenja skoro svih roba i usluga u Crnoj Gori, saopštio je Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP-a.

„Zbog toga je potrebno iskoristiti antiinflatornu mjeru, koja  je Vladi na rasploganju, i smanjiti nivo akciza za iznos povećanja cijena u prethodna tri mjeseca. Time bi se izbjegla situacija u kojoj bi novi talas poskupljenje doveo do sve težeg obezbjeđivanja osnovnih životnih namirnica i plaćanja računa za desetine hiljada crnogorskih porodica“, izjavio je Stanić, pa nastavio:

„Najvažniji element za ovu odluku, kad su u pitanju javne finansije, je činjenica da su prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni u iznosu od 171,5 mil. evra i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona evra ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. evra ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine“, rekao je član Predsjedništva SDP-a.

Stoga, kako je dodao, „i eventualno smanjenje akciza za 50% ne bi ugrozilo plan naplate za ovu godinu, odnosno, već sada je izvjesno da bi taj plan bio značajno prebačen“.

„Iako je jasno da se vlast u proteklih nekoliko mjeseci ponaša poput turističke agencije koja ispunjava mladalačke želje za obilzak svijeta, potrebno se posvetiti barem malo stvarnim potrebama građana i crnogorske privrede“, zaključio je Stanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.