Srpsko vazduhoplovstvo jače za helikoptere „Kazu“ i „Erbas“

0

Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije spremno je za novi talas modernizacije vojne tehnike – prijem prvih „Erbasovih“ helikoptera H-145M i transportnog aviona „kaza“ istog proizvođača. Najkasnije na jesen prvi primjerci ugovorene i plaćene tehnike naći će se u naoružanju naših snaga, koje će time zabilježiti novi tehnološki skok i niz novih operativnih sposobnosti.

To se posebno odnosi na isporuku transportnih aviona, budući da je ova komponenta avijacije jedan od gorućih problema srpske avijacije. Prema poslednjim informacijama, prvi od dva ugovorena aviona C-295 „kaza“ kompletiran je u „Erbasovoj“ fabrici u Sevilji, a za svega nekoliko nedelja biće spreman i za isporuku Vojsci Srbije.

Već za nekoliko mjeseci počinje i isporuka ugovorenih helikoptera H145M iz fabrike u Njemačkoj, gdje je već spremna prva iz kontingenta od deset ugovorenih letjelica. Riječ je o VIP primjerku, namijenjenom za prevoz važnih ličnosti, koja je prigodno ofarbana u boje srpske trobojke. Prijem ove letjelice očekuje se u letnjim mjesecima, posle čega počinje isporuka prema ugovorenoj dinamici. Svi helikopteri trebalo bi da budu na nivou „H-fors“ 3, koji omogućava ugradnju složenih sistema i modernog naoružanja, a u istom paketu je i simulator dragocjen za obuku pilota.

Ovo je, međutim, samo dio srednjoročnih planova modernizacije srpskog Ratnog vazduhoplovstva, koje će u sledećih nekoliko godina dobiti sasvim novo lice i snagu. U središtu šire modernizacije, ipak, nalazi se lovačka avijacija koju trenutno čini eskadrila „migova 29“, kojima do kraja ove decenije ističu resursi korišćenja. Njihovo mjesto, sva je prilika, zauzeće avioni „rafal“ francuskog proizvođača „Daso“, sa kojim vojni vrh Srbije već duže vrijeme pregovara.

– Ukoliko se postigne dogovor sa Francuzima o kupovini „rafala“ biće to ključni trenutak za srpsko Ratno vazduhoplovstvo – kaže vazduhoplovni pukovnik u penziji Milan Živković.

– JNA je napravila u svoje vreme strateško usmerenje ka sovjetskoj avio-tehnici, a istim kursom je nastavljeno i u naše vreme. Prelazak na zapadnog proizvođača aviona, neće biti ni jeftin, ni jednostavan, ali u sadašnjim uslovima čini se da je to neminovnost – kazao je on.

Isporukom će biti obnovljena transportna avijacija VS

Nabavka „rafala“, prema najavama vrha države, koštaće i do tri milijarde evra, što uključuje eskadrilu savremenih multifunkcionalnih letelica, naoružanje, obuku, kao i osnovni tehnološki paket.

Svoje mjesto u planovima opremanja i dalje ima modernizacija domaćeg  jurišnika „orao“, koji ne gubi važnu ulogu u podršci snagama na zemlji. Sve intenzivnije se, međutim, razmišlja o kupovini podzvučnog aviona za obuku, koji bi u budućnosti zamenio „supergaleb G4“. U planu su investicije u kadar, prije svega pilotski, ali i tehnički sastav, koji će sa novim nabavkmaa biti suočen sa sasvim novim izazovima.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.