Otopljavaju odnose: Srbija će imenovati novog ambasadora za Crnu Goru

1

Dvije i po godine nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata, diplomatska pat-pozicija Beograda i Podgorice uskoro bi trebalo da se razriješi.

Umjesto Božovića u crnogorsku prestonicu će putovati najverovatnije neki drugi diplomata, pišu „Novosti”.

Time bi zalaganje za poboljšanje odnosa dveju država, izrečeno tokom inauguracije novog crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, moglo da dobije konkretan oblik. Na neki način ga je nagovijestio i sam Milatović koji je u prvom intervjuu po stupanju na dužnost rekao da su dobri, kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom dragocjeni, kao i da će ružne faze u odnosima dve zemlje iz minulog perioda ostati u prošlosti.

U tom smislu očekujem da imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratimo na odgovarajući nivo, kako bi u drugačijim političkim okolnostima diplomatski predstavnici mogli da budu neupitna tačka povezivanja, spajanja, saglasja, odnosno kvalitetna spona dve države, promovišući ono što su zajednički interesi za dobrobit građana i Crne Gore i Srbije„, kazao je Milatović.

Politički analitičar Srđa Vukadinović kaže da relaksirajuće djeluje izjava o otopljavanju odnosa sa Srbijom kao najbližeg susjeda i prvog partnera, pa i u svijetlu toga i kada je reč o ambasadorima.

Ti odnosi se nikada ne smiju remetiti. Ali na nesreću Crne Gore, vlast DPS-a i Mila Đukanovića je veoma dugo pod ledom držala i te odnose. Znamo da Aleksandar Vučić nikad nije kao predsjednik Srbije došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori i to je trajalo sve do sad kada se pojavio na inauguraciji Milatovića. I upravo dolazak predsjednika Srbije najavljuje nove pozitivnije vetrove. Treba da prođe izvjesno vrijeme kako bi se dosadašnji narušeni odnosi ‘ispeglali’. Crna Gora i Srbija će novom politikom dobiti puno, jer Milatović nije opterećen nacionalnim i iracionalnim stvarima, već je njegov prioritet ekonomija”, kaže Vukadinović.

On očekuje da veze Beograda i Podgorice nastave da idu uzlaznom putanjom posebno nakon konstituisanja nove izvršne vlasti poslije parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.

„GRIJEH“ VLADIMIRA BOŽOVIĆA

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je jedna od 28 osoba kojima je bio uskraćen ulazak u državu, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost.

On je proglašen nepoželjnim zbog, kako je navedeno, miješanja u unutrašnje stvari zemlje domaćina. Božovićev „grijeh” je bio taj što je izjavio da je „velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Iz Vlade Crne Gore kojom je rukovodio Duško Marković, tim povodom su hitro reagovali i ustvrdili da je Božović „unizio” parlament te zemlje koja je 29. novembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako su tada naveliu, ukinut suverenitete države.

Ova odluka je posebno bila drakonska imajući u vidu da je Božović rođen u Crnoj Gori i da mu se porodica nalazi u toj zemlji.
Srbija je nakon odluke Podgorice o protjerivanju ambasadora razmišljala da uzvrati istom mjerom, ali je od toga odustala. Crna Gora je u Srbiji na mjestu ambasadora imala Tarzana Miloševića, a kada mu je istekao mandat, nije imenovan novi diplomata.

Tako je Ambasada Crne Gore funkcionisala na nivou otpravnika poslova Predraga Mitrovića. Očekuje se da bi upravo on mogao biti novi ambasador Crne Gore u Srbiji.

1 Comment
  1. Plotari komentariše

    Samo seselja cu priznat ,necemo kavaca za ambasadora ni demokratu , ako stavite komitu canka ja ga ne priznajem .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.