Spisak bahatih policajaca: Narod tuku, kriminalce ne smiju ni da pogledaju

1

Više policijskih službenika je saslušano zbog prebijanja trojice mladića, što se vidi na snimku koji je ekskluzivno objavio portal “IN4S”, ali još uvijek niko nije procesuiran. Na snimku se vidi kako više policijskih službenika, bez ikakvog povoda, prilaze, a zatim i tuku mladiće, koji su mirno stajali sa svojim djevojkama. Sve to se dešava u centru Podgorice, a batinanje je trajalo par minuta, nakon čega policajci odvode mladiće sa lica mjesta. Na snimku se jasno vidi, da niko nije pružao otpor policiji, a da su se oni bahato i nasilnički ponašali.
Pripadnici Interventne jedinice policije Mladen Vujović, Marko Stojanović, Vukoman Maraš, Slavko Furtula i Miloš Bečanović prije tri večeri su, kako se sumnja, učestvovali u prebijanju mladića J. B. (18), S. N. (23) i M. D. (27) u Njegoševoj ulici u Podgorici.
Interesantno je da policija prilikom pretresa lokacija koje koriste bezbjednosno interesantna lica pristupa sa mnogo više suptilnosti, bez upotrebe sile, nego kada su u pitanju obični građani.
“Svi policijski službenici, za koje se utvrdi da su prekoračili zakonska ovlašćenja, biće najoštrije sankcionisani zbog nepoštovanja ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Crne Gore kao i narušavanja ugleda policije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.
Smijenjen šef Interventne
Slavko Stojanović je saopštio da Uprava policije neće tolerisati grubo kršenje prava građana i svako ovako ponašanje će biti najstrožije sankcionisano.
“U tom smislu obavještavam vas da je sa ovim događajem upoznat i nadležni tužilac. Odmah sam naložio preduzimanje hitnih mjera i radnji, među kojima sam dao i nalog načelniku Centra bezbjednosti Podgorica da detaljno ispita sve okolnosti predmetnog događaja i da shodno tome preduzme sve zakonom propisane mjere i radnje. Takođe, dao sam hitni nalog načelniku CB Podgorica da smijeni vođu Interventne jedinice CB Podgorica zbog objektivne odgovornosti jer su službenici sa snimka pripadnici ove jedinice, rekao je on.
“Izviđaju” da ništa ne otkriju
“Najnoviji slučaj policijske torture nad mladim momcima, koji se nedavno desio u centru Podgorice, predstavlja flagrantno i grubo kršenje ljudskih prava. Zbog ovog slučaja, ali i mnogih drugih koji su ostali nerasvijetljeni, ili samo u fazi „izviđaja“, kada su u pitanju uniformisani batinaši iz Uprave policije, Vlada Crne Gore je dužna da smijeni direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. Takođe, Ministar Unutrašnjih poslova, Melvudin Nuhodžić, mora biti pozvan na odgovornost, poručio je Nikola Bajčetić, član predsjedništva PzP-a.
On navodi da sve češća nekontrolisana brutalnost pojedinih uniformisanih batinaša iz Uprave policije, aminovana rukovodstvom ove institucije, ozbiljno kalja ugled naše policije i časnih i poštenih službenika, koji dostojanstveno obavljaju svoj posao.
“Navodno, pretresima, baš kao u akcionim filmovima, ranom zorom, zapljenjuju manji dio oružja i droge, pa smatraju da su na taj način udarili na organizovani kriminal, dok se glavni mafijaški bosovi slobodno šetaju Crnom Gorom. Simpatizeri, članovi, funkcioneri i lideri DF-a, najbolje su osjetili brutalnost neodgovornih pojedinica iz Uprave policije, uniformisanih batinaša, kao i brutalnost progona određenih zarobljenih institucija, koje danas služe isključivo samo za obračun sa našim političkim savezom. Više slučajeva prekoračenja policijskih ovlašćenja, iz perioda protesta 2015. godine, ostalo je samo u fazi „izviđaja“ u tužilaštvu. Konkretno u mom slučaju, gdje postoji jasni dokazi i i video materijal, nije procesuirano ni jedno lice. Takođe i u slučaju Dušana Kneževića i mnogih drugih. Zato, pozivamo tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv lica koji se jasno vide na snimku objavljenom na portalu „IN4S“ i kazne ih u skladu sa Zakonom, rekao je Bajčetić.
Policija pokrenula istragu
Iz Uprave policije su saopštili da se preduzimaju radnje i mjere na otkrivanju policajaca sa snimka.
“Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, nakon što su se upoznali sa sadržinom snimka, već preduzimaju sve mjere i radnje u cilju okolnosti koje se odnose na predmetni snimak. Policija će se prema sadržini ovog snimka odnijeti odgovorno i ispitati sve okolnosti događaja i shodno tome preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose i na utvrđivanje eventualne odgovornosti policijskih službenika. O aktivnostima izvršenih provjera sadržine snimka i drugim mjerama i radnjama u vezi sa ovim javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz policije.

1 Comment
  1. […] fotografija je nastala tokom protesta u Crnoj Gori ali je poslužila kao krinski dokaz brutalnosti bh. […]

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.