Spajić: Država postaje trajni vlasnik dva aviona za 21 miliona evra

6

Država Crna Gora postaće trajni vlasnik dva aviona za 21 milion eura, saopštio je danas Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

“Veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova danas – katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona između MA i GECAS-a koji je predviđao penale i troškove od 43 miliona eura je zamijenjen kupoprodajnim kojim će država postati trajni vlasnik dva aviona za 21 milion eura. ToMontenegro!”, objavio je Spajić na Tviteru.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila „Informaciju za kupovinu dva aviona Embraer 195 za potrebe kompanije „To Montenegro“ d.o.o.” i time ostvarila uštedu od preko 43 miliona američkih dolara, ali i načinila veliki korak ka uspostavljanju letova nacionalnog avio prevoznika.

„Montenegro Airlines“, kompanija koju su prethodna vlast i loša politika upravljanja dovele u izuzetno nepovoljnu finansijsku situaciju, potpisao je još u julu 2007. godine Ugovor o zakupu dva vazduhoplova sa kompanijom GE Capital Aviation Services (GECAS). Period zakupa utvrđen ovim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose preko 39 miliona američkih dolara.

Imajući u vidu da je Vlada Crne Gore osnivač i vlasnik „Montenegro Airlines“-a, sav teret prijevremenog raskida ugovora sa naše strane morao bi biti isplaćen od novca naših građana, iz državnog budžeta. U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 miliona američkih dolara, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog Ugovora o zakupu.

Mukotrpnim i direktnim pregovorima, koji su se svakodnevno odvijali tokom prethodnih mjesec dana, ovaj scenario je izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana. Postignut je dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21.784.000,00 američkih dolara. Na ovaj način ostvarena je ušteda od preko 43 miliona američkih dolara.

Ova Vlada je još jednom dokazala da vodi računa o svakom euru koji se potroši iz državnog budžeta i da uvijek teži postizanju održivih i konačnih rješenja. Naš cilj je da svaki problem sa kojim se suočimo trajno riješimo, na način koji će našim građanima i našoj državi osigurati prosperitet.  Kupovinom ova dva vazduhoplova smo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da „To Montenegro“ postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine.

 

6 Comments
 1. wd40 komentariše

  Radnici Instituta S.Milosevic bez plate dva mjeseca a ovaj debil kupuje avione, gori ste od DPS-a!

  3
  6
 2. Lud zbunjen normalan komentariše

  Trajni vlasnik😀! Sto to znaci legenfo? Ni da ste se vjencali sa njima ne bi sigurno bilo ds je trajno🤣.

  3
  1
 3. Ivi komentariše

  Mrš, ljudi nemaju da žive, radnici nijesu primili plate, vakcina nema. Protest, dobićete proteste ako se ovo ne makne. Avetinjo, da si što valjao, ne bi kredite tajno dobavljalo.

  2
  4
 4. GLasac Pobjednicke liste..... iznevjeren komentariše

  Medo, Milane!!! Kumim vas micite ovo! Kad prodju izbori u Niksicu i kad DF zakuca na 40%, fino kod zdravka pa ga pitajte: Ocemo li zdravko kako smo i obecali prije 30.avgusta ili da se vratis na fakultet i da se sprdas sa kolegom cetvrtkom…. Mickeja vratiti ovima koji su ga poslali…. ove sto lajkuju i sto se lizu sa dps isto, napolje…. Jesmo li glasali ili smo budale za zaokruzivanje brojeva……

  1
  2
 5. Ne damo svetinje komentariše

  Majka tvog sekretara Odovica glavni aķtivista lopovskog drps.kupovala licne karte i ucjenjivala pisteni narod u Pljevljima.posteni narod ce vas trpjeti jos malo a onda idite ste zavrsili karijeru,znate vi odlicno ko sta radi ali necete movi dugo tako

  1
  1
 6. Jovan Jelovac komentariše

  Bilo bi dobro da se raspita o ulzi svog djeda imenjaka u pogibijii kapetana Jovana Jelovca..mozda mu nisu rekli

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.