Spajić: Čekao nas je dug od 400 miliona evra i ulazak u kovid zaključavanje, logično je da je trebala rezerva

0

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je objasnio da je Vlada morala da se zaduži 750 miliona jer je čekalo 400 miliona duga na naplatu,a ostalih 350 miliona je trebalo za ostale potrebe.

“Čekao nas je dug od 400 miliona evra i ulazak u kovid zaključavanje. Logično je da je trebala rezerva jer je teško predvidjeti prihode. Svako normalan bi to uradio” rekao je Spajić.

On je objasnio da je pripremi za obveznice radila Direkcija za upravljanje dugom u Ministarstvu finasija po ovlašćenju bivšeg ministra Darka Radunovića.

“Ja sam dao samo savjete kako da se počne sa pripremom da bi izašli na tržište 9.decembra kad je bilo najpovoljnije. Direkcija je komunicirala da bankama sa kojima se radilo ranije. Razgovor sa bankama sam objavio 7.decembra i oni su prihvatili da je tranzijicija vlasti. Ovo je primjer za budućnost kako da se sarađuje u tranziciji. Nijesu bitni ministri koliko administracija koja radi svoj posao” rekao je Spajić.

Spajić je kazao da je 11.decembra potpisao rješenje i da je od tada dokumentacija oslobođena internog karaktera.

Na osnovu čega je nova Vlada izvela računicu da joj treba pozajmica od 750 miliona evra jedno je od ključnih pitanja koje su poslanici opozicije i dijela vladajuće koalicije postavili ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je tema kontrolno saslušanje u vezi emisije euroobveznica od 750 miliona evra.

Sjednica je ušla u treći sat rasprave, gdje su poslanici postavljali pitanja, dali svoje viđenje u vezi ovog Vladinog posla, dok javnost još nije imala priliku da čuje izlaganje Spajića.

Nakon tri sata rasprave je napravljena pauza, nakon koje se očekuje da Spajić odgovori na pitanja.

Ministar je dobio, između ostalog, i pitanja da li je Vlada razmatrala prospekt za emisiju obveznica kad je donijela odluke o angažovanju banaka u ovom poslu i pravnih konsultanata, da li je Spajić imao kao fizičko lice komunikaciju sa bankama, zašto nema fono zapisa sa sjednice Vlade od 7.decembra, kad je navodno usvojena informacija o polaznim osnovama za emisiju…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.