Šole: Priština da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom

0

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole zatražio je danas od Prištine da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom, koji se vodi uz posredovanje EU, radi normalizacije odnosa dvije strane.

Šole je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je u Njujorku razgovarao sa predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani o deeskalaciji napetosti na KiM i „hitnom uključivanju u dijalog koji se vodi uz posredstvo EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom“ što je, kako je naveo, ključno za regionalnu stabilnost i evrointegracije.

– Dobar razgovor sa predsjednicom Vljosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenost evroatlantskoj budućnosti Kosova, potrebi za deeskalacijom tenzija, i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom – što je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija – naveo je Šole.

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je u Njujorku sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o dijalogu Beograda i Prištine.

Osmani je na društvenoj mreži X (Tviter) navela da je tokom razgovora istaknuto da je uloga SAD ključna za uspješan završetak dijaloga i da je naglašena važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni postignutih sporazuma.

– Sa Šoleom i Eskobarom razgovarali smo o razvoju događaja u okviru dijaloga. Istaknuta je važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primjeni sporazuma i da je uloga SAD ključna za uspješno okončanje procesa, čime se utire put za međusobno priznavanje – tvrdi Osmani.

(pink.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.