Slučaj “Carine” pred sudom: Tužilac ne smije Mugošu da privede, ni da mu odredi pritvor

0

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša optužen je za zloupotrebu službenog položaja u slučaju “Carine”, ali nije predloženo da se on liši slobode i da mu se odredi pritvor. Optužnica protiv Mugoše je stigla u Viši sud, koji će odlučiti o njenom potvrđivanju, a on je jedini optuženi u ovom slučaju. kako se navodi u optužnom predlogu, Mugoša se sumnjiči da je oštetio budžet za više miliona eura.
Sredinom 2007. godine Glavni grad je raspisao javno nadmetanje za parcelu od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. Najbolju ponudu, od preko 13 miliona eura, dale su “Carine”. Nakon što je prihvaćena ponuda “Carina”, iz ove kompanije obavijestili su Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo par nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom. To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom.
Mugoša je, mjesec kasnije, prihvatio zahtjev Popovića i prodao mu gradsko zemljište za dva i po miliona eura (165 eura po kvadratu). Cijena, koju je Popović ponudio na javnom nadmetanju, tako je oborena za skoro 11 miliona eura.
Ovaj ugovor je proglašen ništavnim odlukom Osnovnog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, 2010. godine, a na osnovu žalbe drugoplasiranog na javnom nadmetanju, Veselina Šofranca.
Uprkos tome, Mugoša, mimo znanja Skupštine Glavnog grada, u oktobru 2011. godine, ponovo donosi istu odluku kojom se zemljište ustupa “Carinama” za dva i po miliona eura. Na cijenu ne utiče to što je, nakon prvog ugovora s “Carinama”, promijenjena i planska dokumentacija pa se na lokaciji predviđenoj za skladišta i servise, omogućava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tri krivične prijave protiv Mugoše zbog nezakonite prodaje gradskog zemljišta kompaniji “Carine”.
Posljednju krivičnu prijavu MANS je podnio 2012. godine protiv Mugoše zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i primio mito. Prijavu su podnijeli i protiv vlasnika “Carina” Čedomira Popovića zbog sumnje da je dao mito.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.