Skandalozne sudske odluke u Crnoj Gori: Veće kazne za lopove nego za silovatelje

0

Podgoričanin M.R. osuđen je u Višem sudu u Podgorici na godinu i tri mjeseca zatvora zbog silovanje supruge, prenijeli su podgori;ki mediji. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost a optužnicom je bilo predstavljeno da je M. R. prvo pretukao, a potom i silovao suprugu. Ovo je samo jedna u nizu preblagih kazni okrivljenim za silovanje. Crnogorsko zakonodavstvo za silovanje propisuje maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, ali ta sankcija nikada nije izrečena. Prema poslednjim podacima, prosječna kazna koja se izriče za krivično djelo silovanje iznosi tri godine. Imajući u vidu takvu kaznenu politiku, jasno je da se veće kazne određuju za obijanje trafike nego za silovanje, što je skandalozno.
Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija nedavno su osudili odluku sudije Višeg suda Vladi-mira Novovića, koji je M.D. (66) osudio na 15 mjeseci zatvora, za pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja. Oni su saopštili da je neprihvatljivo da se za pokušaj silovanja maloljetnog lica izrekne ovako ni-ska i neprimjerena kazna zatvora. Napomenuli su da je presuda preblaga dodatno imajući u vidu da je u kaznu koja mu je izrečena od 15 mjeseci uračunata i sankcija zbog nedozvoljenog držanja oružja.
– Istoga dana kada je izrečena ova kazna, izrečena je i tek punoljetnom licu kazna od 18 mjeseci zbog razbojništva počinjenog u Podgorici. Ovom odlukom Viši sud u Podgorici efektivno je obe-smislio krivični zakonik Crne Gore, i obezvrijedio patnju i posledice koje je maloljetna osoba pre-trpjela, i čiji će oporavak od ovog gnusnog čina trajati godinama. Tražimo od tužilaštva da uloži žalbu, od Vrhovnog suda da donese načelni pravni stav kojim se preciziraju uslovi za eventualne olakšavajuće okolnosti za ovo krivično djelo, a od Ministarstva pravde zahtijevamo da inicira strukovne rasprave koje će preispitati legislativu i sudsku praksu, pisali su predstavnici vi[e NVO.
Osim ovog slučaja sudije su i ranije za bludne radnje, čak i nad djecom, izricali kazne jedva veće od godinu dana. Tako, u oktobru 2015. godine, Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je F.E. osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom, počinjenog 19. decembra 2014. godine u Podgorici. On je trinaestogodišnju djevojčicu prethodnog dana upoznao na Ceti-nju i znao je koliko ima godina. Nakon toga su zajedno otišli u Podgoricu, gdje je u kamp-kućici, koju je iznajmio njegov drug, imao polni odnos s djevojčicom.
Nešto ranije Bjelopoljac A.K. osuđen je na pet godina zatvora zbog pokušaja silovanja trinaesto-godišnje H.J, koja mu je rođaka.
U bjelopoljskom Višem sudu R.V. je osuđen na četiri i po godine zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom. Njemu je na kraju suđenja promijenjena optužnica i umjesto prvobitnog krivičnog djela silovanje, na teret mu je stavljena obljuba nad djetetom. Pola godine blažu kaznu dobio je državljanin Srbije E.K, koji je takođe osuđen zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom. Takođe, bilo je slučajeva i da se na nekoliko mjeseci osude okrivljeni za pokušaj silovanja čije su žrtve iz-bjegle teške posledice samo uz puku sreću. Naime, Beranac S.D. dobio je šest mjeseci jer je poku-šao da prinudi na obljubu komšinicu, u čemu ga je spriječio rođak.
Nema primjera da se neko može sjetiti kada je posljednji put u Crnoj Gori silovatelj osuđen na drakonsku kaznu zatvora. Sudska statistika potvrđuje da, bar u posljednjih pet godina, to nije uradio nijedan sudija.
Sveštenik tzv. CPC optužen za silovanje, tužilaštvo ćuti
Svjež je primjer od prije nekoliko mjeseci kada je ženska osoba (identitet poznat redakciji Borbe) prijavila za silovanje „sveštenika” tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lava Lajovića, zbog čega je on saslušan u policiji. Prema navodima iz prijave, kritični događaj se dogodio nekoliko da-na prije saslušanja, dakle, sredinom jula ove godine.Pomenuta ženska osoba optužila je Lajovića da je silovao u njegovoj porodičnoj kući u Podgorici. Lajović je saslušan u CB Podgorica, u ispo-stavi kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i negirao je izvršenje djela.
U članu 204 Krivičnog zakonika Crne Gore, koji se tiče krivičnih djela protiv polne slobode, navedeno je da „ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili prijet-njom da će neposredno napasti na život ili tijelo tog ili drugog lica, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina”.
Ni nekoliko mjeseci kasnije nije poznato da li je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Lajovića zbog pomenutog djela.
(Borba.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.