Skandalozna izjava bivše šefice pregovaračkog tima Prištine: Izgleda da Vučiću nedostaje NATO bombardovanje

1

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri upitala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “da li mu nedostaje NATO bombardovanje”, nakon što je na zavničnom nalogu Vučića na Instagramu objavljena mapa Kosova sa zastavom Srbije.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje, nego ispod njega, vidi vaskrsnuće”, piše ispod mape Kosova sa srpskom zatavom koja je objavljena na Vučićevom nalogu povodom 17. godišnjice “martovskog pogroma”.

“Vučićeva Srbija je iznijela nove provokacije protiv Kosova, pokazujući svoje hegemonističko stavove. Jednom u dijalogu u Briselu kada je slično provocirao, odgovorila sam rekavši: ‘Izgleda da nedostaje NATO bombardovanje’. Opet mu kažem”, naglasila je Tahiri.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocijenila je da je objavljivanje takve mape verbalna agresija i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocijenio je da je Srbija pod Vučićevom “autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju” u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susjedima.

Poslanik u Skupštini Kosova pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja kazao je da je Vučić “nasmiješeni” Slobodan Milošević “i da ima iste namjere da Kosovo stavi pod srpsku dominaciju”.

“Njegove akcije u prošlosti, od poricanja masakra u Račku, mini-šengenskog projekta i podrške strankama starog poretka, imale su jedan cilj – vratiti Kosovo i Crnu Goru u orbitu srpske dominacije. Vučić je nasmijani Milošević – isti ciljevi, drugačija taktika”, naglasio je Muja.

Prištinski mediji javili su da je na tu objavu reagovao i ministar za dijasporu Albanije Pandeli Majko, koji je rekao da je Srbija u Vašingtonu potpisala izjavu “da poštuje regionalni mirovni proces”.

“Diplomatija ‘fotografija na instagramu’ obezvređuje ozbiljnost srpske države u međunarodnim odnosima. Suverenitet Republike Kosovo garantuje NATO, a ne Instagram. To je dovoljan razlog da srpski predsjednik svojim građanima ponudi budućnost koju mogu da priušte. Uloga Gavrila Principa u vrijeme evropskih integracija nije dobro shvaćena. Srbija ne smije kapitulirati pred svojim nemogućnostima! Ni na instagramu”, naglasio je Majko.

Tokom obilježavanja “martovskog pogroma” 17. marta, Vučić je izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo prije 17 godina, jer će Srbija imati “odgovoran, jasan, ozbiljan” odgovor.

1 Comment
  1. Ja komentariše

    Ne ljuti se moja Tahiri, Imas Zdravka, on cete razumjeti i podrzati.

    12
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.