Srbija: Sjutra stiže i kineska vakcina

0

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da bi sjutra trebalo da stigne prvi kontigent kineskih vakcina protiv korona virusa.

Prema njegovim riječima, moguće je da već u nedelju ili ponedjeljak počne vakcinacija građana koji su izrazili interesovanje za vakcinisanje kineskom vakcinom.

„Sjutra bi trebalo da stigne kontigent kineske vakcine, nakon čega će biti ispitano da li ona ispunjava sve zakonske norme Republike Srbije i ako vakcina bude prešla sve te pragove i bude odobrena, moći ćemo da počnemo sa vakcinacijom građana koji su se izjasnili da žele da se vakcinišu tom vakcinom“, rekao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

On je istakao da je veliki uspjeh Srbije to što su nabavljene tri različite vakcine. Kako je naveo, ovo je tek početak vakcinacije i istakao da se i dalje očekuju ozbiljni zadaci kako ne bi došlo do propusta.

Gojković je rekao da je „Fajzerova“ vakcina dobila trajnu dozvolu, a to se očekuje i za rusku i kinesku vakcinu. On je dodao da će proizvođači kineske i ruske vakcine obezbjediti veću količinu vakcina u prvoj isporuci i da ne bi trebalo da bude problema sa količinom za revakcinaciju.

Kon: Nije realno očekivati popuštanje mjera

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije realno očekivati popuštanje mjera u Srbiji kada imamo novi soj virusa korona u Evropi i početak rada škola.

Kon je podsjetio da će škole početi da rade normalno u okviru programa kakav je bio pripremljen u decembru.

„Nema vidljivog razloga zašto bi se oklijevalo i odlagao početak“, istakao je on.

Kon je kazao da će, međutim, početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija i da ne bi trebalo da nikoga iznenadi ako se pojavi grip.

Što se novog soja virusa tiče, kaže, da je teško vjerovati ako se širi po Evropi da neće doći i kod nas, prenosi Tanjug.

„To nije nemoguće. Mi jesmo u silasku. Imamo vakcinu i jesmo u boljoj situaciji u odnosu na neke evropske zemlje“, dodao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.