Sjeverna Makedonija dobila novu vladu: Dimitar Kovačevski novi premijer

0

Parlament Sjeverne Makedonije izabrao je sinoć novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Za su glasala 62 poslanika parlamentarne većine u Sobranju, a protiv je glasalo 46 polsanika opozicionih partija, prenijela je MIA.

Nova vlada Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, naslijediće vladu Zorana Zaeva, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku.

U Vladi Dimitra Kovačevskog devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo dio Vlade Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamjenik ministra finansija. Koalicija SDSM „Možemo“ ima 11 ministara, DUI Alija Ahmetija šest, a tri je dobio novi kolacioni partner Alternativa Afrima Gašija.

Ministri bez resora su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići i dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Kovačevski je najavio da će se njegova vlada posvetiti ekonomiji, energetskom razvoju i povećanju zapolenosti, ali i pregovorima sa EU.

On je dodao da očekuje da će opozicija biti konstruktivna i da će sa vladajućom koalicijom sarađivati u interesu donošenja najboljih odluka za državu i građane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.