Sjeverna Koreja upozorava: SAD, Japan i Južna Koreja stvaraju azijske verziju NATO-a!

0

Zajedničke vježbe SAD, Južne Koreje i Japana imaju „zlokoban cilj“ prema Sjevernoj Koreji i dio su opasnog uvoda u stvaranje „azijske verzije NATO-a“, saopštila je danas sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Izveštaj KCNA objavljen je nekoliko sati prije nego što će lideri Južne Koreje i Japana po prvi put prisustvovati godišnjem samitu NATO-a kao posmatrači, prenosi Rojters.

Planirano je da se oni sastanu sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o Sjevernoj Koreji, prvom takvom trilateralnom samitu od 2017, navodi britanska agencija.

Tri zemlje namjeravaju da sprovedu združenu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu, pod nazivom „Pacific Dragon“.

– SAD postaju tvrdoglavo nastrojene ka vojnoj saradnji sa svojim marionetama, ne obazirući se na primarni bezbednosni zahtev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja – saopštila je KCNA.

Navedeno je i da „plan za formiranje vojnog saveza SAD-Japan-Južna Koreja, motivisan ulagivanjem Tokija i Seula Vašingtonu“ predstavlja opasan uvod u stvaranje „azijske verzije NATO-a“, čime „Vašington podstiče novi hladni rat“.

U sličnoj izjavi tokom vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je poručilo da planirane vježbe pokazuju licemjerje američkih ponuda za diplomatski angažman i dijalog bez preduslova.

Sjeverna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj raketnih testiranja, uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, i postoji zabrinutost da bi mogla da testira nuklearno oružje, prvi put od 2017, prenosi Rojters.

Južna Koreja i Japan su saveznici SAD, ali je njihov međusobni odnos opterećen tenzijama iz prošlosti oko japanske okupacije Koreje od 1910-1945.

Vašington podstiče Seul i Tokio da više sarađuju suočeni sa prijetnjama Sjeverne Koreje, kao i da se suprotstave rastućem uticaju.

(Tanjug)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.