Sjeverna Koreja ignoriše Bajdenove pozive

0

Američki predsjednik Džozef Bajden pokušao je prošlog mjeseca u tajnosti da kontaktira Sjevernu Koreju preko više kanala, kako je Si-en-enu rekao viši zvaničnik.

Ali, Pjongjang do sada nije reagovao.

– Kako bi smanjili rizike od eskalacije kontaktirali smo sjevernokorejsku vladu preko više kanala počevši sredinom februara, uključujući i u Njujorku (UN)… Do danas nismo primili nikakav odgovor iz Pjongjanga. Ovo dolazi nakon godine bez aktivnog dijaloga sa Sjevernom Korejom, uprkos višestrukim pokušajima SAD – rekao je anonimni izvor Si-en-ena.

On nije precizirao šta su tačno SAD poručile Pjongjangu, ali je istakao da adminsitracija razmatra politiku prema izolovanoj istočnoazijskoj zemlji, uključujući “procjenu svih dostupnih opcija za rešavanje rastuće prijetnje koju Sjeverna Koreja predstavlja po svoje susjede i širu međunarodnu zajednicu”.

Si-en-en ukazuje da ova vijest dolazi dok svi čekaju detalje Bajdenove politike prema Pjongjangu, koja bi trebala da se objavi u predstojećim nedeljama. Satelitske slike su pokazale da je Severna Koreja nedavno preduzela korake da prikrije objekat za koji američke obaveštajne agencije vjeruju da čuva nuklearno oružje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, kako piše Rojters, nije isključio mogućnost da se u koordinaciji sa saveznicima Pjongjangu uvedu dodatne sankcije i izvrši pritisak kako bi sjevernokorejska vlada započela proces denuklearizacije, iako dosadašnje sankcije nisu ubijedile severnokorejskog vođu Kim DŽong Una da odustane od nuklearnog programa.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.