Sekulovićev resor: Svako sa dvojnim državljanstvom mora biti izbrisan sa biračkog spiska

2

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u okviru svojih nadležnosti, a u kontekstu zakonitosti izbora u Nikšiću, na dnevnoj osnovi pratilo promjene u biračkom spisku,  te aktiviralo AFIS sistem za teritoriju opštine Nikšić, što se do sada nije nikad dešavalo u susret lokalnim izborima. MUP je nadgledao i proces izrade ličnih karata, uz jasnu napomenu, da u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih.

“Problem upisanih u birački spisak, a u kontekstu državljanstva ili prebivališta je naslijeđeni problem. Uredan registar prebivališta građana jeste osnova za uređeni birački spisak. U tom smislu, MUP je dovršio proces izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana i nosi aktivnosti Savjeta za kontrolu biračkog spiska. Ovako krupno pitanje zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu. Jedino na ovakav način, ovaj krupni zahtjev, moze rezultirati uspjehom”, saopštili su iz ovog resora.

U vezi stalnih prozivki da se u biračkom spisku nalaze i osobe koje imaju državljanstvo druge države i glasaju na teritoriji te druge države, iz MUP-a naglašavaju, da podnosioci ovakvih prijedloga i inicijativa ne poznaju dobro nadležnosti MUP-a.

“Ukoliko nije riječ o nepoznavanju nadležnosti, onda se radi o lošoj namjeri. Možda neko zamišlja da je dovoljno da bude u posjedu nekih spiskova, koji se dobijaju iz „anonimnih“ izvora, a da „tamo neko“ jednim klikom, paušalno i preko noći oduzima biračko pravo, kao jedno od osnovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore. Pitanje je zašto se podnosioci ovih inicijativa ranije nisu bavili time jesu li i kako određena lica upisana u birački spisak, a ne tek nakon izbora 30. avgusta prošle godine, ali i kako znaju za koga bi ta lica potencijalno glasala u Crnoj Gori”, dodaju oni.

Nakon dobijene informacije o mogućem postojanju lica sa dvojnim državljanstvom MUP je, u okviru svojih nadležnosti, blagovremeno, uputio zahtjev za provjeru te informacije kod nadležnih institucija Republike Srbije.

“Svjesni smo činjenice da u biračkom spisku postoji nemali broj onih građana za koje je nevažeći osnov upisa, ali svako brisanje iz biračkog spiska će se vršiti u skladu sa zakonom. Svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, nakon juna 2006. godine, poštujući Ustav Crne Gore, mora biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije”, zaključuju iz ovog resora.

 

2 Comments
  1. Mila komentariše

    To su sve Milovi glasaci sto su pomogli Milu da odvoji CG od Srije.Nema iz koje zemlje nema Milove bratije.Vise ima glasaca u CG nego stanovnika.Nisu sposobni srediti spisak sa 400 hiljada biraca sta bi radili da ima koji milion.Jadan narod ko im zivotima upravlja.

  2. Onako usput komentariše

    Svako koga znam , a da je ispunjavao uslove za “domovnicu” (HR drzavljanstvo) , izvadio je i ima dvojno drzavljanstvo CG i HR!Koliko znam HR na izborima organizuje izborna mjesta van HR i vode se kao dijaspora.Znaci , cak se ni ne kriju , vec npr u Kotoru glasaju za HR izbore , a onda opet imaju pravo glasa na CG izborima.

    Na ovo svi zmure , a onda se pored svih tih glasaca + onih sto ni nemaju valjano prebivaliste u CG vec dolaze iz drugih zemalja okruzenja ali i udaljenijih , prozivaju neki sto toboz glasaju i u Srbiji.Bas bih volio da se imenuju ti , ne bih se zacudio da su to uglavnom DPS glasaci iz Raske (Sandzaka) koji uopste nisu Srbi.Ovako ispada da su glasaci DF-a , kada to razroki Vujovic onako smota za potrebe svojih gazda iz Vijesti i DPS-a

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.