Kolega teško optužio Katnića: Savović tvrdi da je Ivan Brajović bio zaštićen u tužilaštvu!

8

Specijalni tužilac Živko Savović kazao je  da se boji da će Crna Gora za auto-put morati da plati i što nije trebalo i da ćemo zbog nesavjesnog rada bivšeg ministra Ivana Brajovića trpjeti posledice.

Optužio je koleginicu Stojanku Radović da mu je namjerno 19. oktobra prošle godine potpisala samo jedan od dva akta vezano za Brajovića, a kad je pitao zbog čega rekla mu je da se javi šefu.

“Kada sam došao kod njega, rekao mi je ‘nemoj’. Pitao sam što ‘nemoj’, a on je rekao – ‘nećemo to sad, nesavjestan rad u službi’. Kazao sam mu da ja neću bez kako treba i da taj predmet treba dostaviti Osnovnom državnom tužilaštvu. Uprkos tome, tražio je da mi radimo vještačenje, što se još nije dogodilo “, kazao je on.

Savović je rekao  da sa indignacijom odbacuje optužbe iz saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva, koje je medijima poslato nakon prijave koju je podnio 2. februara.

Rekao je i da je povod za današnju konferenciju upravo saopštenje SDT-a kojim je povrijeđen moj ličnu i profesionalni integritet i moje porodice.

Kazao  je i da mu je u martu 2018. godine GST Milivoje Katnić kazao da imaju mjere tajnog nadzora sprovođene nad Demokratama u kojima ga pominje izvjesni Vujović.

On je i dodao da mu je Katnić tada rekao da su mjerama utvridli da je njegov sin dobio sponzorstvo 400 evra od Demokrata i oduzeo mu predmet koji je vodio po prijavi te partije protiv Sretena Radonjića.

Mimo toga, Savović je kazao da ga je Katnić perfidno zadržavao da ne postupa u predmetima Bazar i Autoput.

“Nakon podnošenja krivične prijave, Katnić oduzet mi je predmet formiran po prijavi Andrije Mandića i drugih protiv Suzane Mugoše i ostalih.”, izjavio je Savović.

Rekao je da je istog dana kada je Katnić primljen na razgovor kod premijera Zdravka Krivokapića, njegov brat, Željko Savović, bio prinuđen da podnese ostavku na poziciju savjetnika predsjdenika Vlade.

On je optužio Katnića da od formiranja predmeta za pokušaj terorizma kopa jamu tužilaštvu.

Savović je u žižu javnosti dospio nakon što je 2. februara Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv šefa SDT-a Milivoja Katnića i još devet osoba zbog propusta u slučaju “državni udar”.

Nakon njegove prijave, objelodanjeno je i da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana kasnije, počele su da pljušte međusobne optužbe između kolega – specijalnih tužilaca.

Savović je u srijedu javno pozvao Katnića, specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da kažu vode li istragu protiv njega i članova njegove familije, poručivši im da je davno prošla 1948. Uslijedila su saslušanja i javne prozivke.

Dan kasnije, poslanici Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović su u svojstvu građana saslušavani u Specijalnom policijskom timu, nakon čega su na konferenciji za medije saopštili da su pozvani na razgovor “kako bi se na njih izvršio pritisak zbog predloženih zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom zužilaštvu”, kojima se predviđa ukidanje SDT-a.

SDT je u petak uputio Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću zbog navodne organizacije otpora u junu prošle godine prilikom političkog prevrata u Budvi, a potom su objavili transkripte njihovih razgovora i saopštili da je Savović pod njihovim političkim uticajem.

U razgovorima, čiji transkripti su objavljeni, funkcioneri Demokrata dogovaraju sponzorstvo Savovićevom sinu Mišu zbog puta u Rusiju i razgovaraju o potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

U jednom od transkripta, sa kog je Katnić skinuo oznaku tajnosti, Bogdanović pita Krapovića da li može obezbijediti mlađem Savoviću 200 evra, jer su mu oni već odredili 200 za sponzorstvo puta.

SDT je objavilo da Bogdanović u jednom trenutku kaže Krapoviću: “Mozeš li mu ti što obezbijediti, dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako…”.

Nakon toga, SDT je dalo pojašnjenje javnosti zbog čega je objavilo transkripte, što nije bila baš uobičajena praksa te instutucije u izviđajnoj fazi postupka. Saopštili su da su to uradili kako bi ukazali da je dio političkog uticaja na tu instituciju “dijelom ostvaren i prema pojedincima u SDT-u”.

Nejasno je, međutim, kako je uprkos tome Savović reizabran 2019. i zbog čega Katnić tada nije reagovao.

8 Comments
 1. mislimse komentariše

  Jasno je da je reizabran da bi se vidjelo dje curi ehhehehe.

 2. Misliti crnogorski komentariše

  Ovo je jedan ljudski gmaz i talog , koji je isplivao na površinu promjenom vladajuće većine što je shvatio kao svoju šansu. Zvao je Katnića na svadbu sina. Katnić mu je pomogao oko stana, koji je očekivao da dobije od vlade. Špijun i doušnik.

  7
  8
 3. Jovana komentariše

  Kukali mi ako ne dođe do reformi i smjena u tužilaštvu!

 4. Marko komentariše

  Svakog dana se otkrije nešto novo!

 5. Nevena komentariše

  Sve na vidjelo!

 6. Milos komentariše

  Sta cemo sve jos saznati….ludilo

 7. Milica komentariše

  Vlada hitno mora sprovesti reforme u tuzilastvu, ovome se mora stati na kraj!

 8. Milena komentariše

  Narod zasluzuje da zna istinu i svi treba da odgovaraju za svoja nedjela

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.