Šalenberg: Austrija će reći jasno „ne“ predlozima za gasne sankcije protiv Rusije!

0

Austrija će reći jasno „ne“ predlozima za gasne sankcije protiv Ruske Federacije, već usvojeni paketi sankcija EU su sveobuhvatni i možda će zahtijevati pojašnjenje, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

– Rekao sam i ranije da o tome treba da razgovaramo na odgovarajući način, odnosno iza zatvorenih vrata, ali da – već smo usvojili šest velikih paketa sankcija, a sada možemo da razmišljamo o „zatvaranju rupa“, pojašnjenja. Ali dalji koraci, prije svega u energetskom sektoru, po pitanju gasa – biće jasno „ne“ Austrije. Već usvojeni paketi su sveobuhvatni – rekao je ministar u intervjuu za Televizijski kanal ORF, odgovarajući na pitanje da li se stav Beča promijenio u pogledu mogućeg jačanja sankcija Rusiji.

Prema njegovim riječima, potrebno je obezbijediti da „mi sami ne budemo uvučeni u rat –  pa je taktika EU prema Rusiji „do sada bila ispravna, treba je i dalje slijediti“.

Evropska komisija priprema nove sankcije Rusiji i o ovom predlogu bi mogla da razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja EU u petak, javio je ranije Politiko, pozivajući se na evropske diplomate.

Dan ranije, šef diplomatije EU Žozep Borelj zaprijetio je Rusiji novim sankcijama u slučaju referenduma u ​​LNR , DNR , Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.