SAD „opalile prvi šamar“ Kurtiju zbog nasilja na sjeveru: Za Kosovo* su završene vježbe „Defender Europe 23“!

0

Američki predstavnik u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi „Defender Europe ’23“, prva posledica za Prištinu, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na sjeveru.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Prištine u sjevernim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

– Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć donio američki komandant za Evropu da otkaže učešće (tzv.) Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći – rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za Kosovo su ove vježbe završene, dodao je Hovenijer.

– Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese (tzv.) Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju (tzv.) Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru – kazao je Hovernijer.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će donijeti u tom pravcu.

– Zatražili smo od Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije – rekao je on.

Američki predstavnik u Prištini u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da vlada u Prištini nije koordinisala sa Vašingtonom za akcije preduzete u petak.

– Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju (tzv.) Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između (tzv.) Kosova i Srbije – naglasio je američki predstavnik.

Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke Prištine utiču na odnose dvije zemlje.

– Danas nije bilo aktivnosti za „Defender Europe ’23“ i neće je biti. Za (tzv.) Kosovo su te vježbe završene – rekao je on.

(Kosovo onlajn)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.