SAD: Od početka godine registrovano više od 500 masovnih pucnjava

0

Broj masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je tokom vikenda 500, što u prosjeku iznosi skoro dvije masovne pucnjave dnevno, ukazuje Arhiv oružanog nasilja (GVA).

U nedelju je policija u Denveru postavila upozorenje na društvenoj mreži Iks, potvrđujući da se desila pucnjava u kojoj je povređeno pet ljudi, što je bio 500. incident ove godine.

Samo nekoliko sati kasnije, policija El Pasa izvijestila je da istražuje jutarnju pucnjavu u istočnom El Pasu u kojoj je život izgubio 19-godišnji mladić, a povrijeđeno je još petoro, čime se broj masovnih pucnjava popeo na 501.

Na sajtu GVA masovna pucnjava se definiše kao incident u kome je upucano četvoro ili više ljudi, koji su ili povrijeđeni ili ubijeni, ne računajući napadača.

Najveći broj masovnih pucnjava u Americi zabilježen je 2021, kada je prijavljeno 689 takvih incidenata. Tokom 2022. broj je pao na 647, ali su podaci FBI pokazali da je broj žrtava porastao.

Nedavno je Nacionalni centar za statistiku obrazovanja objavio godišnji izvještaj o kriminalu i bezbjednosti, u kome se navodi da je u školskoj 2021/22. bilo 188 pucnjava u školama u kojima je bilo žrtava, što je dvostruko više od broja incidenata zabilježenih godinu dana ranije.

Broj masovnih pucnjava raste tokom poslednje decenije: u 2014. zabilježena su 273 incidenta.

Jedna studija objavljena u februaru pokazuje da je broj onih koji posjeduju oružje porastao poslednjih godina: čak 7,5 miliona odraslih Amerikanaca postali su novi vlasnici oružja između januara 2019. i aprila 2021.

Drugi amandman Ustava SAD garantuje pravo na nošenje oružja, a oko trećina odraslih Amerikanaca kaže da posjeduje oružje. Međutim, anketa koju je sproveo „Galup“ u oktobru 2022. otkriva da se većina Amerikanaca zalaže za kontrolu oružja, a 57 odsto podržava strože zakone o oružju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.