SAD i Britanija razmatraju ekstremni korak prema Rusiji

1

SAD i Velika Britanija razmatraju uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije „zbog kršenja zabrane upotrebe hemijskog oružja“, objavio je „Blumberg“, pozivajući se na svoje izvore.

Prema riječima sagovornika agencije, američki predsjednik Džo Bajden bi kao „ekstremni korak“ mogao da razmotri pitanje uvođenja ograničenja koja se tiču ruskog državnog duga.

S tim u vezi, „Blumberg“ je precizirao da će se Bajden odlučiti na taj korak samo u slučaju da Rusija „ponovo prekrši zabranu primjene hemijskog oružja“. Prema podacima agencije, Amerika će verovatno učiniti to u saradnji sa Evropom.

Rusija je, podsjetimo, ranije saopštila da je posljednji kilogram bojevog otrova uništila 27. septembra 2017. godine, a portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da se SAD, uvodeći sankcije protiv Rusije, predstavljaju kao borci protiv hemijskog oružja, iako ga, za razliku od Rusije, same i dalje nisu uništile.

Kako je navedeno, London će u narednim nedjeljama razgovarati o potencijalnim mjerama sa ključnim evropskim saveznicima, uključujući Francusku i Njemačku.

Izvori agencije su naveli da Sjedinjene Američke Države kao drugu mjeru razmatraju mogućnost uvođenja sankcija protiv „ruskih oligarha“. Kako je rečeno, da bi to učinio, Vašington bi mogao da iskoristi „akt Magnitskog“ koji omogućava uvođenje ograničenja protiv osoba koje su, prema mišljenju američkih vlasti, umiješane u kršenje ljudskih prava ili u korupciju.

Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Nakon Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su istog dana objavile o uvođenju sankcija Rusiji. Na sankcionom spisku nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene na konkretna lica i organizacije uključivaće i ograničenja izvoza i viza.

1 Comment
  1. Istvan komentariše

    Narode shvatite Bidenov jedini zadatak u Beloj kuci je da sat na Mikrotalasnoj rerni uvek buda tacan.
    Sve ostalo neko drugi odlucuje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.