Rusija prvi put od vremena SSSR podnijela recesiju bolje od ostatka svijeta

0

Recesija u Rusiji se prvi put u postsovjetskom periodu pokazala blažom nego u svijetu u cjelini, smatraju autori biltena „Komentari o državi i poslovanju“ iz „Centra za razvoj“ Više ekonomske škole.

U izveštaju je istaknuto da  su takvi rezultati postignuti uprkos globalnoj krizi praćenoj naglim padom cijena nafte. Analitičari navode da je prema prošlogodišnjim rezultatima ruski BDP pao za 3,1 odsto, odnosno više nego u kriznoj 2015. godini (kada je pao za dva odsto), ali je mnogo bolji nego 2009. godine (kada je pao za 7,8 odsto).

„Takav rezultat je posebno vrijedan pažnje u svijetlu najdublje recesije u svjetskoj ekonomiji od sredine 20. vijeka – minus 3,5 odsto prema preliminarnim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda. Prvi put u čitavom postsovjetskom periodu je Rusija doživjela blažu recesiju nego svijet u cjelini, uprkos činjenici da je sa globalnom krizom sinhronizovan i veliki pad cijena nafte“, navedeno je u dokumentu.

Autori su takođe skrenuli pažnju na antikrizne mjere Rusije. Prema mišljenju autora biltena, one su dovele do značajnog ublažavanja pada ruske ekonomije.

„Uticaj pandemije na dinamiku BDP-a je naravno veći od najavljenih 3,1 odsto pada. Osnovni scenario Ministarstva za ekonomski razvoj, kao i naša prognoza, koji su pripremljeni u septembru i oktobru 2019. godine, predviđali su rast ruske ekonomije za 1,7 odsto u 2020. godini“, pišu autori.

Eksperti su naglasili da je zahvaljujući mjerama državne podrške tokom 2020. godine usporavanje dinamike BDP-a zbog krize iznosilo oko 4,7 procentnih poena, a da bi bez tih mjera šteta iznosila sedam-osam procentnih poena.

U dokumentu je navedeno da se uticaj epidemiološke krize na rusku ekonomiju manifestovao kroz nekoliko glavnih kanala, odnosno kroz smanjenje potrošačke i investicione aktivnosti zbog ograničavajućih mjera, značajan pad obima izvoza, kao i sniženje cijena nafte.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.