Rusija postaje samostalna u proizvodnji litijuma

0

Rusija će uskoro domaće tržište da zadovolji litijumom iz sopstvene proizvodnje, najavljuju zvaničnici.

Moskva se sprema za početak kopanja „bijelog zlata“ na poluostrvu Kola u arktičkom regionu, gde se očekuju prinosi od 45.000 tona litijuma godišnje, rekao je šef TVEL-a, podružnice „Rosatoma“, Mihail Metjolkin.

„‘Rosatom’ je učinio prvi korak ka pokretanju proizvodnje litijuma dobijanjem licence na poluostrvu Kola. ‘Polar litijum’ je zajedničko preduzeće sa (proizvođačem nikla) ‘Norilsk nikl'“, rekao je Metjolkin.

Potražnja za litijumom raste širom svijeta, budući da se ovaj metal koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija, koje su od suštinskog značaja za veliku većinu savremene tehnike, uključujući električna vozila.

Ujedinjene nacije su ove baterije nazvale „ključnim stubom za izgradnju ekonomije bez fosilnih goriva“, a Rusija ima ogromne rezerve sirovina od kojih se one prave.

Metjolkin je dodao da će Rusija uskoro pokrenuti još nekoliko litijumskih kopova. Moskva se priprema za veliku ekspanziju svoje industrije litijuma, uključujući izgradnju fabrika za cjelokupan proces prerade ove sirovine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.