Rusija poručila Americi, da NATO vrati nuklearno oružje na svoju teritoriju

0

SAD bi trebalo da vrate svoje nuklearno oružje na sopstvenu teritoriju, a NATO bi trebalo da obustavi zajedničke nuklearne misije, izjavio je zamjenik šefa ruske delegacije na konferenciji o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja Andrej Belousov.

– Američko nuklearno naoružanje je neophodno vratiti na nacionalnu teritoriju, potrebno je likvidirati infrastrukturu gdje je ono trenutno razmješteno u Evropi, a NATO bi trebalo da obustavi praksu zajedničkih nuklearnih misija – istakao je on.

Takođe je naveo i da je Rusija pozvala SAD i njene saveznike da preuzmu na sebe odgovornost da ne razmještaju prvi zabranjene rakete malog i srednjeg dometa.

Prema njegovim riječima, istupanjem iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa 2019. godine su resetovali međunarodne pravne zabrane što se tiče razmještanja tog tipa naoružanja.

– Uprkos tome, sa ciljem spriječavanja nove trke u naoružanju, Rusija se jednostrano obavezala da neće prva razmještati rakete malog i srednjeg dometa u regionima gdje se neće razmještati ni američko naoružanje tog tipa. Stoga, pozivamo Ameriku i njene saveznike da se takođe obavežu da to neće činiti – naveo je on.

Belousov je takođe demantovao navode da je ruska vojska navodno podigla pripravnost sopstvenih nuklearnih snaga.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.