Rusija će reagovati ako BiH krene u NATO

0

Rusija će reagovati ukoliko Bosna preduzme korake ka članstvu u NATO-u jer će Moskva to protumačiti kao neprijateljski čin, saopštila je juče ruska ambasada u Bosni i Hercegovini.

„U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”, stoji u saopštenju objavljenom povodom, kako se navodi, „reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO”.

U saopštenju, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, nije pojašnjeno na koje se publikacije misli. Takođe se navodi da je „svrha NATO-a borba protiv Rusije“ a pridruživanje NATO-u će primorati Sarajevo da zauzme stranu u „vojno-političkom sporu“. „Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju”.

Novi ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov sastao se juče sa hrvatskim članom predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Prema pisanju Rojtersa u saopštenju iz Komšićevog kabineta nije pomenuto da su NATO integracije bile tema sastanka, ali je navedeno da su razgovarali o reformama koje Bosna treba da napravi kako bi se približila članstvu u EU.

Rusija se već duže vrijeme protivi ulasku Bosne u zapadnu vojnu Alijansu, a jučerašnje saopštenje ambasade uslijedilo je dan nakon što je konstituisana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om.

Zadatak komisije je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza koje proizilaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine, prenio je RSE. Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Erik Foklestad je u srijedu, nakon konstituitivne sjednice naglasio kako sve odluke u vezi sa Sjevernoatlantskim savezom donosi država BiH.

„NATO je rekao da vrata za BiH ostaju otvorena i da samo ova zemlja može odlučiti da li će se priključiti, da li će ući. Važna stvar za obje strane je da postoje međusobni odnosi. Nijedna zemlja se ne može sama suprotstaviti bezbjednosnim izazovima današnjice, bilo da se radi o odgovoru na globalnu pandemiju, na prirodne katastrofe, organizovani kriminal, ilegalne migracije ili neki drugi bezbjednosni problem. Nema sumnje da smo zajedno jači”, istakao je Foklestad.

Američka Ambasada u BiH pozdravila je uspostavu Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara.

Trenutno BiH učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP) i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. i Crna Gora u junu 2017. godine.

BiH je integracije u NATO i EU definisala kao strateške ciljeve. Međutim, bosanski Srbi, predvođeni Miloradom Dodikom koji trenutno predsjedava tročlanim predsjedništvom BiH, protive se članstvu u Alijansi.

Komšić i bošnjački čklan predsjedništva Šefik Džaferović odbili su u decembru da se sastanu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim tokom njegove posjete BiH, navodeći da je on ispoljio nepoštovanje prema njihovoj državi nakon sastanka sa Dodikom van Sarajeva bez izložene državne zastave.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.