Reakcije zapadnih predstavnika na Kenterinu smjenu: Američka ambasadorka suzdržana, britanska iznenađena, a Lajčak zaprepašćen!

8

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak kazao je da je odluka Vlade da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru „ozbiljan potez koji je Vlada uradila“.

– ANB je ključna institutucija za komunikaciju sa NATO, ne sumnjam da je odluka donijela brojna pitanja u zapadnim prijestonicama. Rad Kentere je visoko cijenjen u Briselu i zapadnim prijestonicama – rekao je Lajčak gostujući na TV Vijesti.

Britanska ambasadorka Karen Medoks iznenađena je načinom na koji je objavljena vijest o smjeni šefa ANB-a.

– Zaista sam iznenađena načinom na koji je vijest objavljena. Na kraju krajeva, to je odluka crnogorskih vlasti. Međutim, kao što sam već rekla ovoj zemlji su potrebne jake i nezavisne institucije, sa kontinuitetom kadrova u tim institucijama, kako bi, kakve god promjene bile politički, država mogla da nastavi da funkcioniše efikasno – poručila je Medoks.

Za razliku od Lajčaka i Medoks, američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke je prilično suzdržano reagovala na smjenu čelnika ANB-a. Kako kaže, SAD ne žele da komentarišu pomenutu odluku Vlade Crne Gore.

– Sjedinjene Američke Države prepoznaju da je smjena vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kentere odluka Vlade, i to ne komentarišu- kazala je američka ambasadorka i dodala:

– Osnažujemo Crnu Goru da nastavi da se bori protiv uticaja Rusije u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana – poručila je Rajzing Rajnke.

 

8 Comments
 1. Q komentariše

  Očito da je ovaj Kentera iskonsko zlo jer su sve sile mraka skočile u njegovu obranu.Navodenje tvVijesti da DF ne treba biti u vlada u intervju sa Lajpčakom je nešto odvratno i gnusno sto sam večeras čuo.Smrt Nato sloboda narodu !

 2. Crnogorka komentariše

  KO STE VI ? FOLIRANTI KOJI KROJE ZIVOT OVOM NARODU ! DA JE SRECE DA VAS METLOM CERAMO IZ CRNE GORE ! ZIVIO PUTIN !

 3. Bokelj komentariše

  Iako sam nekada bio pristalica Zapadne demokratinje danas sam mrzitelj Hktlerovih sledbenika olicenih u EU birkoratiji i Fasistoidnom NATO paktu. I da se odmah razumijemo, danas je vecinska CG sledbenica Firera, bila bi to i 1941. god. da nije bila u kraljevini SHS.

 4. Mitar komentariše

  Kentera je najposlusnija, najpozrtvovanija i najbeskicmenija igracka amrikanaca sa ovih prostora koju su sreli. Zato i ne cude reakcije kolonijalnih sila sto ga gube kao „igraca“ . Paralelno je surovao sa najdugovjecnijom kriminalnom grupom u Evropi (koja traje neprekidno 30 godina) i povremeno od njih uzimao „donacije“! Zato je po njihovom nalogu u ANB primio i „Spica“ koji je godinama sa mjesta nacelmika policije u Baru pokrivao sverc Djoka Pavicevica i dobijao procenat od posla. Svjesni da ce Spico borbom PROTIV otkrivanja svercera boriti i za sebe , da ce se tako botiti i za njih. Spico i Kentera su OPSTRUIRALI svaku istragu, svaki signal da nesto moze da se sazna a paralelno su ispunjavali svaku zelju Nato-sefica da bi sto duze ostali u foteljama. Opet je maska Rusija, Srbija, Kazahstan, Indija ….ma nije vazno kako se zove, samo da nisu na Nato agendi! Najvaznije je Dritanu uzeti palicu iz ruku a Novovicu cekic pravde, sve ostalo je manje vazno!

 5. Visegrad 2021 komentariše

  E EVO KO VODI CRNU GORU,PRITOM USA AMBASADORKA JE ZABRINUTA ZA PODJELE U C.G.A NECE DA KAZE KOLIKO SU STRASNE PODJELE U NJENOJ DRZAVI.

 6. Q komentariše

  Najlude da u arhivi CiA pise da je himnu Crne gore napisao fašista Sekula Drljević i to nikog od navodnih SUBNOR-ovaca ne smeta.

 7. Sloboda komentariše

  Tutu, kako su se one zabrinule i brane Crnu Goru od Crnogoraca bolje nego sto bi je Crnogorci branili. Ili su mozda ubacili krticu u ANB pa im ne odgovara kad se ona uhvati.
  Svaka cast svakome, ali nezavisna drzava mora imati svoje JA i voditi se svojim interesima. Nije saradnja da ti neko vjecno drzi prut vise glave. Hvala vam na takvoj saradnji.

 8. Dobrilo komentariše

  ZIVIO BRAT PUTIN! a vi se svi je..te!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.