Rat u Ukrajini: Ruska PVO oborila oko 90 „Barjaktara“

0

Danas je 91. dan od početka izvođenja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. U toku je ofanziva u području Severodonjecka, Limana i Avdejevke. Svetlodarsk je prešao pod kontrolu ruske vojske. Ukrajinske snage su minirale luku Herson i onemogućili uplovljavanje brodova.

Ruska PVO oborila oko 90 dronova „Bajraktar“

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u vazduhu oko 90 jurišnih dronova „Bajraktar“, rekao je za RIA Novosti obavješteni izvor.“Počev od 24. februara, oko 90 jurišnih dronova Bairaktar ​​proizvedenih u Turskoj uništeno je sistemima protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije. Ne računajući one uništene u hangarima na zemlji krstarećim raketama visoke preciznosti“, rekao je sagovornik agencije.

Izvor je dodao da su „dronovi Bajraktar ​​laka meta za takve ruske protivvazdušne raketne sisteme kao što su Tor-M2, Pancir-S i Buk-M3” zbog svoje relativno velike veličine, male brzine i izuzetno niske manevarske sposobnosti.

Napomenuo je da turske bespilotne letjelice imaju jednokanalni sistem nišana i navigacije i da mogu da napadnu samo jednu metu u isto vrijeme. To takođe naglo smanjuje njihovu preživljavanje, jer „pri ponovljenim posjetama zalutaju sa stopostotnom vjerovatnoćom“, precizirao je sagovornik agencije.

„Bajraktar” je razvila turska privatna kompanija i spada u klasu vozila srednje visine sa velikim trajanjem leta. Dron ima raspon krila od 12 metara i poletnu težinu od 650 kilograma. Uređaj može da nosi četiri vođene municije na spoljnoj remeni, uključujući podesive bombe i protivtenkovske rakete.

Prema otvorenim izvorima, prije početka specijalne operacije Ukrajini je isporučeno 50 takvih uređaja. Početkom marta ukrajinska strana je najavila prijem novih serija „Bajraktarova“.

Sjedinjene Države još nisu donele odluku o upućivanju vojnika u Kijev kako bi obezbeđivali američku ambasadu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Sputnjik.

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman na severu Republike. Jedinice vojske Rusije i Narodne milicije DNR već su ušli u sam grad.
Posle toga sledi oslobađanje Svjatogorska i Slavjanska, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv“.
Prema njegovim rečima, najmanje 28 naselja na severu DNR može se smatrati oslobođenim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.