Rat u Ukrajini: Donjeck već treći dan granatiran od strane Ukrajinaca

0

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas Donjeck treći dan zaredom, zbog čega su gradske vlasti i snage reda pozvale građane putem društvenih mreža i Telegram kanala da ostanu u skloništima, javlja dopisnik agencije TASS.

Granate su pale u predgrađima Donjecka i centru, a prema Združenom centru za kontrolu prekida vatre i koordinaciju, u periodu između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu, ukrajinska vojska ispalila je više od 20 granata kalibra 152 milimetara i 155 milimetara na Donjeck, što je, kako dodaje TAS S, iz arsenala NATO.

Okrug Vorošilovski je granatiran više od pola sata, a ljudi su u uglavnom skloništima, nižim spratovima hotela ili kafićima.

Ukrajina sa Rusijom razmenila pet zarobljenika

Ukrajinska vojno-obaveštajna uprava saopštila je danas da je pet ukrajinskih civila razmenjeno za pet zarobljenih Rusa, ne navodeći da li je reč o ruskim vojnicima ili civilima. Iz ukrajinske vojno-obaveštajne uprave je saopšteno da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije delova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta, prenosi Rojters.

Navedeno je takođe i da je tokom razmene pronađeno beživotno telo jednog ukrajinskog civila.

Foto: Tanjug/AP

Lokalne vlasti: Dve žrtve u raketnom napadu na Krivi Rog

Najmanje dve osobe poginule su u raketnom napadu na južni deo grada Krivi Rog u centralnom delu Ukrjaine, saopštile su lokalne vlasti u objavama u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Uništena četiri ukrajinska voda američkim sa haubicama M777

Ruske trupe su preciznim raketama dugog dometa uništile četiri ukrajinska voda sa američkim haubicama M777 i četiri voda MLRS „Grad“, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukupno je pogođeno 12 vatrenih položaja. Oprema američke proizvodnje nalazila se u blizini naselja Lastočkino, Očeretino, Vodjanoje i Želanoje u DNR . MLRS „Grad“ je bio baziran u blizini Avdejevke , kao i sela Keramik i Želanoje.

Foto AP

Zelenski posetio Nikolajev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je južni grad Nikolajev tokom radne posete regionu, saopštila je danas njegova kancelarija.

U saopštenju nije precizirano kada je Zelenski posetio Nikolajev, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine je pregledao zgradu nikolajevske oblasne državne administracije koja je uništena tokom raketnog udara ruskih snaga, navedeno je u saopštenju.

Arahamija: Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta.

On je naglasio da Ukrajina može da nastavi mirovne pregovore sa agresorom samo ako ojača svoju poziciju na frontu, preneo je Unian.

Borisov: Proučavamo zaplenjeno zapadno oružje i tehniku

Zapadno oružje i tehniku koji su zaplenjeni u Ukrajini proučavaju specijalizovani ruski instituti, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov.

Borisov je dodao da ne misli da će detalji o ruskoj tehnologiji biti otkriveni zbog toga što ruska vojska u Ukrajini upotrebljava novo naoružanje, poput raketnog kompleksa „Kindžal“, navodi Sputnjik.

– Naoružanje je previše složen visokotehnološki proizvod, čak i ako ga rastavite na sastavne delove i pokušate da ga proizvedete, ne mora da znači da ćete dobiti iste tehničke parametre, izjavio je Borisov, prenosi Sputnjik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.