Rasplet u aferi SMATSA: Milov brat i Duškov sin ojadili Srbiju za 6,5 miliona evra!

17

Brat od ujaka Mila Đukanovića, Lazo Maksimović i sin doskorašnjeg crnogorskog premijera Duška Markovića, Predrag Marković ojadili su Srbiju za najmanje 6,5 miliona evra. I to iz Beograda, s obzirom na to da pomenuti tandem radi u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), u kojoj Srbija ima 92 odsto vlasništva, a Crna Gora osam odsto.

Pomenuti milioni odnose se na dug koji crnogorska avio-kompanija “Montenegro erlajns” (odnedavno u stečaju) ima prema SMATSA i sada ga je nemoguće naplatiti. A Maksimović i Marković  krivci su što taj dug nije na vrijeme naplaćen.

Maksimović

Ne tako davno, u junu prošle godine, kako piše Srpski Telegraf, Maksimović, inače zamjenik direktora SMATSA, tvrdio je da će crnogorska vlada preuzeti dug “Montenegro erlajnsa”, vadeći se da to već nije urađeno zbog koronavirusa i nemogućnosti putovanja i sastanaka, ali da će se “čim se otvore granice i malo krene saobraćaj, o tome dogovoriti”.

U međuvremenu, granice su se uveliko otvorile, a saobraćaj je krenuo punim intenzitetom, ali od sporazuma koji je kao gotovu stvar najavio Lazo nije bilo ništa.

Sada, kada je ova tema ponovo u žiži, Maksimović je obrnuo ploču.

“‘Montenegro erlajns’ duguje SMATSA oko 6,5 miliona evra za troškove preletanja aviona. Taj dug nije od juče, već je nastajao godinama”, priznao je Maksimović, ali nije objasnio zašto dug nije naplaćen prinudnim putem, nudeći prilično nemušto objašnjenje:

Predrag i Duško Marković

“Crna Gora je krajem 2019. godine donijela zakon kojim je predvidjela da preuzme dugove kompanije “Montenegro erlajns”, između ostalih, i dug prema SMATSA. Ona je tada zakonom preuzela dugove, ali ne znam da li će to biti ispoštovano zato što je Agencija za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori onemogućila sprovođenje tog zakona. Kako će se dalje riješavati, da li kroz stečaj ili na neki drugi način, mi to ne znamo.

“Zaboravio” je, međutim, Maksimović ne samo šta je pričao u junu već i činjenicu da je od kraja 2019. prošlo 13 mjeseci i da je za to vrijeme moglo svašta da se preduzme da se makar dio duga naplati. Podsjetimo, širom svijeta su mnogobrojni slučajevi da se avio-kompanijama koje duguju čak i zaplijenjuju avioni.

U družini “milogoraca” unutar SMATSA značajan igrač bio je i Nikola Vukićević, koji je bio generalni direktor direktorata za budžet u ministarstvu finansija Crne Gore, predsjednik odbora direktora “Montenegro erlajnsa” i član skupštine SMATSA ispred Crne Gore. Obavljao je, dakle, bitne funkcije i na strani povjerioca i na strani dužnika, što je klasičan sukob interesa. Na to, međutim, nikada niko nije reagovao.

(Srpski Telegraf)

17 Comments
 1. Ivi komentariše

  Duškov sin? I on je lopovčina, je li?

  35
  1. Davor komentariše

   Osvi znaju da je iselio covjeka iz lokala da bi ga preuzeo

   21
 2. drugo oko komentariše

  za.ebati srbiju nikad nije bilo tesko

  24
  1
  1. Miro komentariše

   Nisu oni zajebali Srbiju vec Crnu Goru kao reprezenti DPS-a.

 3. Lange komentariše

  Uništila je ova bagra i pokrala sve čega su se dohvatili

  33
  1
 4. Jovana komentariše

  Pljačkali su dok su mogli… Sad muka.

  36
  1
 5. Xman komentariše

  Pa i uzece tih 6 miliona od CG. Doneli su takav zakon. Znaci isplatice im drzava CG i tako nece biti ostecena Srbija niti ce iko biti kriv.

  9
  6
 6. lorena komentariše

  Pljackasi jednom, pljackasi zauvijek

  26
  1
 7. bajo. komentariše

  Čestitke đetići!, vala ga turiste opančarima junački, svaka vi čast!

  2
  11
 8. tako stoje stvari komentariše

  Klasičan profil novog DPS i SDP ” crnogorca”. Srbin sam, Srbija je dobra, dok imam koristi od toga, kad nemam više koristi….piii Srbi, piii Srbija…imamo mi našu malu vazda “časnu i poštenu”.

  35
  2
 9. Nasi komentariše

  Smatsa je zajednicko preduzece dvije drzave. Osteceno je preduzece ne drzava

  4
  5
 10. Milica komentariše

  A nenma sta nisu pljackali, samo punili svoje dzepove…uzas

  10
  1
 11. Ivi komentariše

  I Duškov sin je lopov? Ovo je neverovatno…

  12
  1. Klupica komentariše

   Što ih ne smijenite, oni nijesu funkcioneri. Što samo plačete ili to neće SRB.

 12. As komentariše

  Treba ispitati sve firme u cg .ko su stvarni vlasnici tih firmi

 13. Neko. komentariše

  Lopovi jednom, lopovi vazda!
  Sramota

 14. bajo. komentariše

  Nema lopova i lažova do smrdijanca?

  1
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.