Rama: Vidio sam dokument koji predviđa promjenu granica na Zapadnom Balkanu

0

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu, prenosi Gazeta ekspres. Rama je rekao da je mapu vidjeo i prije nego što je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši.

„Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam vidjeo taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar“, rekao je Rama u emisiji „Izbori 2021“, prenio je Kosovo onlajn.
Kako se vratila ideja o promjeni granica na Balkanu?

U četvrtak je slovenački portal necenzurirano.si objavio dokument, koji navodno predlaže reviziju granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova bez sjevernog dijela (dobio bi poseban status po uzoru na Južni Tirol) sa Albanijom, ujedinjenje djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije gdje je većinsko albansko stanovništvo sa Albanijom, mogućnost otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, kao i ujedinjenje djelova zapadne Bosne sa Hrvatskom.

Iz Evropske unije je više puta rečeno da ne znaju za takav dokument.

Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, naveo je da su tvrdnje o postojanju tog dokumenta akcije usmjerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

„Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spriječe ovaj cilj“, objavio je na društvenim mrežama Janša.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.