Raković za Politiku: Crnogorska nacija nije nastala na zdravim osnovama

7

Naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije dr Aleksandar Raković kazao je za Politiku da carigradski patrijarh neće intervenisati u Crnoj Gori kao što je to uradio u Kijevu. Raković je još rekao da su usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti 2019. i pokušaj otimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, neredi oko ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog, odluka cetinjske skupštine o Cetinjskom manastiru – „poslednji trzaji ostataka Đukanovićevog režima u nameri da se preko crkvenog pitanja u identitetskom smislu zaokruži crnogorska nacija kao antinacija srpskoj“.

S tim u vezi Raković je naglasio: „Međutim, crnogorska nacija nije ni nastala istorijskim putem i na zdravim osnovama da bi se bilo kako zaokruživala. Umesto toga, prisustvujemo procesu povratka jedinstvenog i nedeljivog srpskog identiteta u Crnoj Gori kao istorijskoj državi srpskog naroda. Srpska pravoslavna crkva je od 1219. prisutna na svom kanonskom prostoru koji obuhvata današnje granice Crne Gore. Dakle, Srpska pravoslavna crkva je jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori jer na tom podneblju nikada nije bilo nijedne druge pravoslavne crkve osim svetosavske“.

Kada je reč o crkvenim prilikama u Hrvatskoj, Raković je podvukao: „Ekstremne grupe hrvatskih šovinista, predvođene Višnjom Pavelić, ćerkom Ante Pavelića, već su 2010. pokrenuli postupak ʻobnoveʼ tzv. Hrvatske pravoslavne crkve. Ivo Josipović je iste godine, u vreme dok je bio predsednik Hrvatske, pismenim putem garantovao Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ne može biti ni govora o uspostavljanju tzv. Hrvatske pravoslavne crkve jer ona ima negativne konotacije koje sežu u Nezavisnu Državu Hrvatsku, a time se stvara nepodnošljiv odnos prema pravoslavnima u Republici Hrvatskoj. Međutim, pošto se skoro 17.000 ljudi na popisu u Republici Hrvatskoj 2011. izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vere, to zagovornicima ustaške ideologije daje povoda da se nadaju da će tekući popis u Republici Hrvatskoj pokazati dalji porast ʻpravoslavnih Hrvataʼ. Time bi se pokazalo da je uspela namera uticajnih delova Crkve u Hrvata, sa sedištem na Kaptolu, da se još jedan broj Srba u prethodnih deset godina konvertuje u hrvatsku nacionalnost. Dakle, pošto je protivnik opasan i u svojim namerama nemilosrdan, treba mu pružiti žestok otpor i utvrdi odbranu srpskog pravoslavlja na liniji kakva je bila ona kada je zaustavljena kanonizacija Alojzija Stepinca“.

(IN4S)

7 Comments
 1. Mihailo komentariše

  Crnogorska nacija je nastala kao kopile Ante Pavelića koje je podigao i odgojio Josip Broz

  1. E viva komentariše

   Usta ti se poserem I tebi I svoj tvojoj familiji.,dzukelo izdajnicka…

 2. Veljo komentariše

  O majku ti jbm genocidcetnikkleronacističku

 3. Rade Zec komentariše

  Mislim da Raković ima noćne more , ili traume iz djetinjstva , možda mladosti , možda ga je neki Crnogorac neđe išamarao , maltretirao ..
  Čovjek druge teme nema , samo o Crnogorcima mlati 😁

 4. Aleksandar komentariše

  Ko je ovaj da on ima neko misljenje o crnogorskoj naciji?

 5. Rato komentariše

  Govedo Vucicevi jebem te u ta usta zvaljava. Pas ti jeba mater. Dosta nam jenase muke. Kad ovoga vidim ili cujem zeludac mi se okrene naopako

 6. Aleksandar komentariše

  Ko ferma ovoga i njegovo misljenje o crnogorskoj naciji?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.