Rajić za BORBU: Crna Gora će vrlo brzo postati punopravna članica Otvorenog Balkana!

2

Vlada u tehničkom mandatu bi trebala da uvede Crnu Goru u Otvoreni Balkan i to bi bila sjajna vijest za naš region, a prvenstveno za same građane Crne Gore, saopštio je za BORBU politički analitičar i portparol Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada Predrag Rajić.

Crnogorska privreda bi imala ogromne benefite od članstva u Otvorenom Balkanu, smatra Rajić.

– To bi bila važnija vijest za Crnu Goru nego za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, zato što bi time ojačala svoje privredne potencijale. Bile bi ukinute administrativne prepreke koje sada postoje za zapošljavanje crnogorskih građana u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, a i obrnuto građani ove tri države bi mogli lakše da pronađu poslove u Crnoj Gori,. Državi kakva je Crna Gora to je posebno bitno, jer je u velikoj mjeri orjentisana na turizam, naročito u ljetnjim mjesecima kada je ta ponuda intezivnija. Svjedoci smo da Crnoj Gori nedostaje radne snage, ovim bi taj problem bio uklonjen. Takođe, državljani zemalja regiona bi mnogo lakše ostvarivali svoja radna prava u pomenutim državama- naveo je Rajić.

On je ocijenio da protivnici Otvorenog Balkana u Crnoj Gori neutemeljeno napadaju ovu regionalnu inicijativu.

– Drago mi je što se u Crnoj Gori u poslednje vrijeme sve intezivnije i otvorenije govori o ulasku u Otvoreni Balkan. Treba nastaviti u tom pravcu i vrlo brzo ćemo Crnu Goru vidjeti kao punopravnog člana ovog projekta, kao  i BiH.  Vidim da u crnoj Gori  ima puno kočničara tog procesa, kako od predstavnika bivšeg režima tako i od pojedinih predstavnika avgustovske većine iz 2020, ali rekao bih da su sve te zamjerke neutemeljene. Nije Otvoreni Balkan nikakav velikodržavni projekat. U Alabaniji napadaju Ramu da je uveo Albaniju u velikosrpski projekat, u Srbiji ekstremni desničari i demagozi Aleksandra Vučića da je upleo državu Srbiju u nekakv projekat koji omogućava Veliku Albaniju. To su sve gluposti, Otvoreni Balkan počiva na onim slobodama na kojima počiva EU i na kojima je nastala, a to su slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga – kazao je Rajić.

Građani i privrede Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije uveliko osjećaju benefite od članstva svojih država u Otvorenom Balkanu.

– Prije svega, olakšan je protok roba, ljudi i usluga. Znate da je Sjeverna Makedonija svakako za Srbiju važna tranzitna zemlja. Dosta građana Srbije, osim što ljetuje  u Grčkoj. Ovo je sad olakšalo mogućnost da se kreću i mogu to raditi daleko brže. Kada sa ličnom kartom prelazite granicu procedure su jednostavnije. Možete i vidjeti koliko je sati potrebno privrednicima da pređu ove granice a koliko je bilo nekada. Stotine hiljada časova je ušteđeno na godišnjem nivou što je posebno važno za privrednike koji izvoze hranu. Dešavalo se nerijetko da čitave pošiljke propadnu jer se hrana kvari zato što se predugo čeka na granicama zbog nekih potpuno birokratskih, izlišnih procedura koje su se ukinule – naveo je Rajić i dodao:

– Povezivanje je potpuno isplativo. Mislim da su svi pronašli svoj interes u tome, naročito u ovim vremenima koje opterećuje energetska kriza koja ne poznaje granice, već pogađa sve – konstatovao je Rajić.

Vašington sada vidi Beograd kao ključni centar ovog dijela Evrope

Na pitanje hoće li SAD kao podržavalac projekta Otvorenog Balkana činiti sve što je moguće da ubrza proces formiranja, Rajić tvrdi da je Amerika vrlo otvorena i smatra da je i u crnogorskom interesu da uđe u taj projekat.

– Očekujem da će ući i Sarajevo, a svakako Banja Luka podržava Otvoreni Balkan. Što se tiče naše južne pokrajine, nisam optimista jer vidimo da se Kurti služi jednom taktikom izazivanja incidenata, i nastaviće i dalje tako da se ponaša – jasan je Rajić.

Na pitanje novinara da prokomentariše držanje  administaracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena u odnosu na Srbiju, Rajić odgovara da su se vremena bitno promijenila i da demokratska vlast u Vašingtonu, prema Beogradu, nije sprovela politiku kakvu su mnogi u regionu iščekivali.

-Ja sam detektovao da Vašington sada vidi Beograd kao ključni centar ovog dijela Evrope. Nerijetko se dešava da podržava stav zvanične Srbije u sporovima sa Prištinom. To je posljedica jačanja Srbije i ugleda predsjednika Vučića. Zahvaljujući njemu možemo reći da je Srbija najjači faktor ovog dijela Evrope, a najjače svjetske sile su sada toga svjesne. Nije realno imati očekivanja da će oni promijeniti svoj stav kada je riječ o Kosovu i Metohiji, ali ono što se može reći je da i Evropljani i Amerikanci rade sve da bi popravili te odnose a to je dobro po Srbiju – podvlači on.

Srbi u našem regionu kao faktor ne mogu ostvariti svoje nacionalne ciljeve bez prisnijih odnosa sa Amerikom, tvrdi Rajić, i dodaje da se to najbolje može vidjeti u Crnoj Gori.

– DPS i Đukanović i dalje žive u nekoj paralelnoj realnosti gdje i dalje misle da će se 1999. ponoviti svako malo i da Amerika samo čeka da pošalje bombardere na Srbiju. To je iskrivljena realnost i oni u tome žive. Kada posmatram njihove intervjue i gledam njihove poteze, vidim da oni ni ne vide šta se oko njih dešava. Oni konstantno žive u 1999. godini i ne vide da sada Amerikanci imaju potpuno drugačiji pristup. Velike sile donekle mijenjaju svoju politiku, a posebna je tragedija da je jedan čovjek koji tako slabo poznaje geopolitiku bio na čelu države 30 godina – zaključio je Rajić.

 

2 Comments
 1. Kod-90 komentariše

  Naravno to je američki projekat, i to će biti.

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  Jeste, kao shto su Ajfon-Gugle-Amazon-vakcina Moderna-Klint Istvud i Skalet Dzohanson-Nikola Tesla i Mihailo Pupin americki projekti. I Novak Djokovic je Zapadni (US/EU) projekat. Od 12 godina je otisao da zivi i radi na Zapadu. U SR se vratio tek kad je postao GOAT, ‘vredan’ $300 miliona. Dakle, ne treba neshto da dolazi i Rusije (Ruski projekat) da bi tebi bilo prihvatljivo, dobro, blisko srcu. Jel’ se slazesh?

  Bash me zanima, kako bi nam objasnio, kakav je tvoj sluchaj – chiji si ti projekat? Milo Lopov? Milan Knezevic-Andrija Mandic? Putin? URA?
  .
  .
  .
  Otvoren Balkan vec divno funkcionise, kako je gore to lepo objashnjeno sa svoja 3 chlana.

  Zamisli da imash veliku porodicu, svi zivite zajedno u prostranoj kuci. Svi ste ili zaposleni ili idete u shkolu, ali da ste se svi pozatvarali u svoje delove kuce i da se medjusobno ne podnosite a neki od vas chak i ne govorite jedni sa drugima. Mogli bi tako nekako da funkcionishete, da se samo povezujete sa onima van kuce, ali – morash priznati – mnogo bi vam bilo lakse da srushite barijere u komuniciranju i medjusobnoj razmeni info-usluga-stvari, da ne morash za svashta trazish ispomoc van kuce kad mozda i bolju pomoc mozesh da angazujesh tu pod nosem, unutar kuce. A da ne govorim o udruzivanju kad zajednichke nevolje nastupe (prokisnjava krov, ne radi vodovod, nema struje, udari grom, poplava, pozar… A to ne znachi da vi svi ne mozete da zivite svoje zivote kao i pre, ali ste samo dobili OLAKSICE, UKLONILI STE NEPOTREBNE PREPREKE IZMEDJU VASHIH DELOVA ZAJEDNICHKE KUCE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.