Raisi: Smrt djevojke će biti istražena, Iran ima slobodu izražavanja!

0

Iran ima slobodu izražavanja, ali demonstracije koje se sada odvijaju su neprihvatljivi „činovi haosa“, rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi, dodajući da je naredio istragu o smrti mlade žene koja je potaknula krvave proteste.

– Pitanja prava moraju da se razmatraju u celom svetu s jedinstvenim standardom. U Iranu postoji sloboda izražavanja… ali činovi haosa su neprihvatljivi -rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Raisi je dodao da će smrt mlade žene biti istražena, ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

– Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena – rekao je Raisi i istakao da se u izveštaju medicinskog veštaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Podsjetimo, protesti zbog smrti mlade žene koja je umrla u pritvoru „policije za moral“, koja sprovodi stroga pravila nošenja hidžaba, nedeljama potresaju Iran.

Dvadesetdvogodišnja Maša Amini umrla je u prošli petak nakon što je početkom sedmice uhapšena u Teheranu. Slučaj je stavio u centar pažnje prava žena u ovoj islamskoj zemlji.

Policija je odbacila sumnje objavljene na društvenim mrežama da je pretučena rekavši da joj je pozlilo dok je čekala s drugim zatvorenim ženama.
Prema iranskom šerijatskom zakonu žene su obavezne da pokriju kosu i da nose dugu, široku odeću.

One koje prekrše pravila čeka javni ukor, novčana kazna ili hapšenje. Međutim, poslednjih meseci aktivisti su pozvali žene da skinu velove uprkos oštrim mjerama tvrdokornih vladara protiv „nemoralnog ponašanja“.

Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Aminijeva pretučena u kombiju „moralne policije“ dok su je vodili u pritvorski centar.

Bijela kuća je 16. septembra nazvala njenu smrt „neoprostivom“, a reagovao je i „Amnesti Internešenel“, koji je pozvao na istragu o „sumnjivoj“ smrti.

Demonstracije zbog smrti djevojke najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, ali proširili su se na prijestonicu i na najmanje 50 gradova širom zemlje.

Najmanje 31 civil ubijen je od početka demonstracija u Iranu.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.