Putin uspio da pomiri dvije sukobljene strane: Jermenija i Azerbejdžan međusobno priznali teritorijalni integritet

0

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznanje teritorijalnog integriteta, saopštio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan na samitu Evroazijske ekonomske unije u Moskvi.

„Na osnovu toga dobro napredujemo ka regulisanju međusobnih odnosa“, kazao je Pašinjan.

Istovremeno je podsjetio na pitanje prava i bezbjednosti stanovnika Nagorno Karabaha u okviru međunarodnog mehanizma.

„Nadam se da će uskoro biti uspostavljen normalan, konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta“, istakao je Pašinjan.

Baku nema teritorijalne pretenzije prema Jermeniji

Sa druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da Baku nema teritorijalnih pretenzija prema Jermeniji.

„Postoji mogućnost da Baku i Jerevan postignu mirovni sporazum, pogotovo što je Jermenija zvanično priznala Karabah kao dio Azerbejdžana“, kazao je Alijev.

Alijev je dodao da postoje ozbiljni preduslovi za normalizaciju odnosa na osnovu međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta.

Slijede sastanci sa Putinom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će tokom trilateralnog sastanka sa Alijevom i Pašinjanom strane uspjeti da se dogovore o spornim pitanjima.

„Nadam se da ćemo uspjjeti da se dogovorimo oko onoga što je sasvim očigledno u sferi interesa ekonomskog razvoja kako za Azerbejdžan, tako i za Jermeniju, pa i za cio region. Mislim da ćemo imati vremena da u trilateralnom formatu detaljno razgovaramo o svemu tome“, kazao je Putin.

Danas će ruski predsjednik održati dva bilateralna sastanka sa Alijevom i Pašinjanom nakon čega se očekuje sastanak u trilateralnom formatu.

Jerevan i Baku su prošle godine uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije započeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.