Putin: Progon stanovnika i humanitarna katastrofa u Gazi izazivaju duboku zabrinutost, SAD hoće monopol

0

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sjednici zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

– Stav Rusije o Pojasu Gaze je dosledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rješavanju problema – poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasijedanja.

Prema njegovim riječima, pogibija hiljada ljudi u Pojasu Gaze, masovni progon stanovnika i humanitarna katastrofa izazivaju duboku zabrinutost.

Ruski predsjednik je takođe ukazao na to da se, usled sabotiranja odluka Ujedinjenih nacija, jedna generacija Palestinaca vaspitava u osećanju nepravde, a Izrael ne može da im garantuje bezbjednost.

On je konstatovao da je sada najvažniji zadatak da Izrael i Palestina uspostave dugoročno primirje.

– Pozivamo da se ujedine napori međunarodne zajednice, usmjereni na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rješenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona – rekao je Putin.

Putin je pozitivno ocijenio odluku južnoafričkog lidera Sirila Ramafose da sazove vanredni onlajn samit BRIKS-a, posvećen zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.