Procvjetali u mandatu Osmana Nurkovića: Bosanska firma povezana sa Bakirom Izetbegovićem, zgrnula milione u Crnoj Gori!

1

Bosanska firma “Euroasfalt”, koja se povezuje sa Bakirom Izetbegovićem i njegovom strankom SDA, doživjela je procvat poslova u Crnoj Gori, u vrijeme mandata Osmana Nurkovića, što kao direktora Monteputa, što kao ministra saobraćaja. Samo u poslednjih par godina, ta bosanska kompanija, koja je u Sarajevu pod istragom zbog milionske utaje poreza, nesmetano u Crnoj Gori za to vrijeme dobija poslove od preko 60 miliona evra. Prema nezvaničnim informacijama, sa tom kompanijom se u vezu dovodi i jedan od sinova ministra Osmana Nurkovića.

 

Za dvije ipo godine dobili poslove vrijedne 60 miliona evra

Iz te kompanije tvrde u izjavi za Borbu da poslove u Crnoj Gori dobijaju zahvaljujući “referencama, dobro izvedenim velikim infrastrukturnim projektima u više zemalja regije i svijeta, poštivanjem zakonskih procedura i povoljnim tenderskim ponudama”.

“S čijim ministarskim mandatom naše poslovanje koincidira te izvlačenje zaključaka iz toga spada u sferu špekulacija i služi samo bezrazložnom pokušaju rušenja ugleda naše firme”, kažu iz Euroasfalta.

Međutim, insteresantno je to da pomenuta firma prije 2016. godine nije imala ni jedan posao u Crnoj Gori, a sada dobija, u kratkom periodu, četiri milionska posla.

Takođe, ni nakom mjesec dana od kada sno im poslali mejl sa pitanjima, da nam objasne poslovne veze sa sinom Osmana Nurkovića, nikakav odgovor nijesmo dobili, a iz te kompanije samim tim to i nijesu demantovali.

Pomenuta kompanija u Crnoj Gori je dobila da izvodi radove na tunelu “Mekavac” 16.12.2016, na tunelu “Brajići 2” i to 16.12.2016, za tunel Lubnica-Jezerine, ugovor su potpisali 21. 9. 2016., ugovor za radove na obilaznici kod Rožaja potpisali su 21. 9. 2017., a istog dana su dobili da rade i sanaciju na dionici Vrbnica-Bar. Kao što se može vidjeti, za nepunu godinu dana, ova bosanska kompanija dobija poslove vrijedne desetine i desetine miliona evra, u vrijeme kad Monteputom i ministarstvom saobraćaja upravlja Osman Nurković. Kao što se može vidjeti, samo u Rožajama odakle je Osman Nurković, pomenuta bosanska firma je dobila posao od 20 miliona evra.

U izjavi za Borbu ministar saobraćaja Osman Nurković kaže da ako se krene od vremena raspisivanja tendera za te milionske poslove, vidjećete da su pitanja vaših novinara samo pokušaj podvale i želje da se dodje do nekog materijala da bi se pisalo.

 

Porodica Osmana Nurkovića (foto: Instagram)

 

“Dakle, raspitajte se, ukoliko vam je stalo do istine, a ne poznajem vas i nijesam siguran da nešto imate protiv mene lično, osim što ste povjerovali u izmišljenu priču nekome ko nije dobronamjeran prema meni. Dakle, provjerite koje poslove dotična firma radi, kada su raspisani tenderi i kada je sve ugovoreno. Nakon toga, vjerujem da će vam biti jasna tendencija. Na kraju, uvjeravam vas da nikada u životu, niti sada, nijesam imao razloga da krijem bilo šta, od čega bih se stidio, ili za sta bih odgovarao! Ako vi vjerujete da je sve to tačno, objavite sve sto znate. Ja tvrdim da je sve izmišljeno. Što se tiče mojeg sina, nikakav poslovni aranžman nema sa tom firmom, a ako bilo šta znate, slobodno objavite i nemojte da me štedite. Neću vam više odgovarati na pitanja, vjerujem da je dovoljno što sam vas uvažio, u pokušaju da vam pomognem na putu ka istini”, kazao je Nurković.

Naravno, i Nurković i ministarstvo na čijem je čelu, već mjesec dana odbijaju da odgovore kako je moguće da firma koja je u Bosni i Hercegovini pod istragom za utaju milionskog poreza, može da posluje legalno u Crnoj Gori.

Kao što se može vidjeti iz odgovora kompanije “Euroasfalt”, jasno se vidi da su oni poslove dobijali u periodu kada je Nurković bio direktor Monteputa, a zatim ministar, a sve u periodu kada Bošnjačka stranka, inače prijateljska stranka sa SDA u BiH, sa kojom se povezuje firma “Euroasfalt” vrši kontrolu upravo ovih poslova iz domena saobraćaja.

1 Comment
  1. DESNA OBALA IBRA komentariše

    Ne kaže se bez ništa kod nas u ROZAJE , Struktura stanovništva koja živibu gradu: 92 % ISLAMSKE VJERE , 5 % PRAVOSLAVNE VJERE, 2 % ALBANCI ,i 1% NURKOVIĆI

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.