Privrednici povukli sa tržišta skoro 700.000 kilograma viškova krompira domaćih proizvođača

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po nalogu resornog ministra sa ciljem zaštite crnogorskih proizvođača, a povodom zahtjeva više desetina poljoprivrednika koji su dostavili podatke o količinama merkatilnog krompira koje imaju na lagerima i koje nisu mogli da prodaju zbog nedostatka tržišta usled izostanka turističke sezone u 2020 godini, poslalo stručnu komisiju koja je obišla sve proizvođače i ustanovila da se radi o količinama od oko dva miliona kilograma merkatilnog krompira na teritoriji Crne Gore.

Nakon toga ministar Aleksandar Stijović je održao sastanke sa predstavnicima lanaca trgovačkih marketa i uvoznika sa temom iznalaženja zajedničkog riješenja za zalihe krompira na domaćem tržištu, kako bi se očuvali poljoprivredni proizvođači i isplatio njihov trud i rad.

“Ministarstvo je 24. marta ove godine uvelo privremenu interventnu mjeru za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i tom prilikom objavljen je Javni poziv za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova merkantilnog krompira. Na osnovu ovog javnog poziva pet privrednih subjekata podnijelo je zahtjev kojim su ponudili svoje kapacitete za skladištenje i povlačenje sa tržišta količine od milion i pedest hiljada kilograma merkantilnog krompira”, navode iz ovog resora.

Uslov je bio da je krompir potpuno zdrav, pakovan u džakove od 10 kilograma zbog lašeg manipulisanja trgovačkih radnika, kao i da je veličine preko 50 mm.

“Otkupna cijena merkantilnog krompira koju su privredni subjekti isplaćivali proizvođačima usaglašena je na iznos od 0,23€/kg u neto iznosu, što je daleko više u odnosu na okruženje, od čega se 0,05 €/kg odnosi na podršku povlačenju i skladištenju, čime se crnogorskim proizvođačima obezbijedio kontinuirani otkup krompira i sačuvao njihov prihod koji imaju od poljoprivredne proizvodnje”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Prodajne cijene u trgovinama su projektovane u iznosu od od 0,29€/kg u velikim marketima i 0,35€/kg u malim marketima.

Do sada, privredni subjekti su povukli sa tržišta skoro 700 000 kilograma viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Ova mjera će trajati do 1. juna 2021.godine.

“Ovom akcijom bili su obuhvaćeni svi proizvođači koji su prijavili viškove u količinama od preko pet tona, kako sa sjevera tako i iz centralne regije i iz primorskih opština. Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj veoma teškoj godini sa ograničenim plasmanom, izlašlo je u susret poljoprivrednim proizvođačima, čuvajući crnogorskog poljoprivrednika i ponudivši tržištu Crne Gore domaće proizvode, odličnog kvaliteta i povoljne cijene i pokazalo da se može naći model da i trgovci i proizvođači mogu zadovoljni”, navode oni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.