PRESEDAN; I Bilčik pritiska DPS i Đukanovića da glasaju za sudije Ustavnog suda: „Približavaju se i predsjednički izbori“

5

Poslanik Evropskog parlamenta  Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru, ocijenio je da je zemlja u dubokoj ustavnoj krizi jer nema funkcionalan Ustavni sud a vlada premijera Dritana Abazovića je izgubila legimitet u parlamentu. “

„To nije istinska politička vlada. Crna Gora trenutno nema političku vladu i mora da je ima. Zemlja se suočava sa političkom krizom koja bi mogla da se produbi. U Crnoj Gori su nedavno održani lokalni izbori, čiji se rezultati ne mogu potvrditi bez Ustavnog suda. Vjerujem da bi u Crnoj Gori trebalo da budu održani prijevremeni parlamentarni izbori jer se čini da u skupštini nema odgovora na političku krizu“, rekao je Bilčik za Glas Amerike.

Kako je naglasio, Crna Gora bi trebalo da se pripremi za istinske i funkcionalne predsjedničke izbore na proljeće, zato što uskoro ističe mandat predsjednika Mila Đukanovića.

„Moj odgovor je jasan, prevazići trenutne sporove, uzeti u obzir širu sliku, i vidjeti kako vladajuća većina i vodeće opozicione stranke mogu da se usaglase u pogledu, prije svega Ustavnog suda, što idealno, prema mom mišljenju, znači da on ima sedam sudija. Drugo, postići politički sporazum o prijevremenim parlamentarnim izborima zato što je očigledno da u Skupštini trenutno ne može da se obezbijedi stabilna politička većina za vladu“, ukazao je Bilčik.

Ovim je ovaj evropski diplomata konačno shvatio realnu poziciju Crne Gore – da su građani ti koji će da se pitaju o sopstvenoj sudbini. Nema opcije za uzurpaciju ili fingiranu opstrukciju od strane gubitničkih snaga, a toga su očigledno svjesni u Evropskoj uniji. Istina je i da su Crnoj Gori potrebni vanredni parlamentarni izbori, ali da to budu izbori koji će biti fer, demokratski, i sa funkcionalnim institucijama sistema.

Takođe preduslov za vanredne izbore moraju biti i čišćenje biračkog spiska koji još nije prečišćen od fantomskih birača. Takođe je pitanje ko će predvoditi Vladu koja će sprovesti pomenute izbore.

Bilčić nadalje ističe da ističe, da se osigura da se rezultati lokalnih izbora odražavaju i u praksi, i da se obave pripreme za predsjedničke izbore naredne godine.

„Sa svim tim, mislim da Crna Gora ponovo može bude lider u procesu (pristupanja EU) zato što može da se usredsredi na ključna pitanja – vladavinu prava, reformu pravosuđa koju svi očekujemo. Ako se to realizuje, Crna Gora može brzo da počne da zatvara sva poglavlja koja su sva otvorena. Uvjeren sam u to. Da bi se to dogodilo, zemlja mora da ima funkcionalne i stabilne političke institucije i jasan smjer koji pokazuje da je Evropa glavni prioritet. Nažalost, čini se da se u crnogorskoj politici u ovom trenutku događa sve ostalo – pitanja koja duboko dijele javnost na političkoj sceni“, kaže poslanik Evropskog parlamenta.

Navodi da je Crnoj Gori potrebno zacjelivanje rana, širom društva, bez obzira na to da li je neko Bošnjak, Albanac, Hrvat, Crnogorac ili Srbin.

„Mora se razumjeti da je budućnost zemlje u rukama svih i građani i politički predstavnici moraju da se udruže i zemlju vrate u institucionalne okvire“, kazao je sagovornik Glasa Amerike.

Bilčik je najavio da će o situaciji u Crnoj Gori razgovarati sa predstavnicima političkih partija 14. i 15. decembra u Strazburu.

5 Comments
 1. Kod-90 komentariše

  Pa naravno, mi smo pod okupacijom Europske u američke govnad.

 2. Kod-90 komentariše

  Reče Lukašenko, pripremamo se kao jedna vojska. Biće ih još, udri govnad zapadnu LUPEŠKU!

 3. Svetlana komentariše

  I Bilmez je ukapirao.

 4. Milutin komentariše

  Pa i bilčik ke potrčko kojem je naređeno šta sa kaže.

 5. Qyu komentariše

  Kolika budala treba biti na skali od 1 do 10 da neko vjeruje da će Crna gor ući u EU prije3376.g. ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.