Poznat zdravstveni protokol za Evroviziju: Manje publike, razmak metar i po i dnevno testiranje

0

Evropska radio-televizijska unija i organizatori Evrosonga 2021., holandske televizije AVROTROS, NOS i NPO danas su službeno objavili zdravstveni protokol koji je usvojen za 65. izdanje takmičenja, koje će se održati od 18. do 22. maja u Roterdamu.

Ovaj protokol sličan je onima koji su doneseni za velika događanja, kao npr. sportske utakmice i koji je napravljen prema uputstvima holandskog nacionalnog instituta za javno zdravlje i okolinu.

– Duh i tradicija Evrovizije je ujedinjenje Evrope na jednoj pozornici i veoma smo odlučni da to ostvarimo u maju u Roterdamu. Krećemo napred sa planovima da produciramo siguran Evrosong, sa svim izvođačima koji pjevaju u Roterdamu. Ovaj protokol pokazuje našu predanost da to ostvarimo, sa zdravljem i sigurnošću svih koji prisustvuju, uključujući ekipu iza ekrana i novinare, kao glavni prioritet – izjavio je izvršni supervizor Martin Osterdal.Ovo ujedno znači kako je i službeno potvrđen scenario B, koji podrazumijeva da svi koji dolaze na Evrosong moraju da drže razmak od 1.5 metara udaljenosti jedan od drugog. Kao i u scenariju A, ovde se radi o devet šou programa sa publikom u dvorani, ali u mnogo manjem obimu od planiranog zbog socijalnog distanciranja. Svaka delegacija moći će da doputuje u Roterdam, ali uz ograničeni broj ljudi, a biće oko 500 novinara u pres-centru i oko 1000 virtuelnim putem. Aktivnosti širom Roterdama bi se adaptirale za trenutnu situaciju.

– U proteklim mjesecima, mnogo teškog rada je napravljeno iza scene za ovaj cjeloviti zdravstveno-sigurnosti protokol, kako bi nam se dozvolio odgovoran Evrosong. Uz pomoć ekstenzivnog testiranja, nošenja maski, higijenskih mjera, predostrožnost na ventilaciji i inovativnih mera, kreiraćemo ambijent u kom ekipa, izvođači i novinari mogu raditi koliko god je moguće sigurno – izjavio je izvršni producent događanja Setse Baker.

Svima koji će doći na Evroviziju sa strane se savjetuje da idu u karantin pet dana prije puta u Holandiju, i da urade (negativni) test na korona virus barem 72 sata prije puta. U Holandiji će delegacije sve vrijeme ostajati u hotelu, osim kad ne putuju do Ahoj Arene za probe, uživo emisije i ostale propratne programe. Svi koji će biti u Ahoj Areni, od producentske ekipe, izvođača do novinara biće testirani na regularnoj bazi u posebnom objektu do dvorane.

– Naš cilj je jasan – da spriječimo širenje virusa tokom događanja. Ako neko bude pozitivan, naš izolacijski protokol će biti aktiviran, dajemo podršku svim relevantnim autoritetima u praćenju kontakata i poduzimanju mjera ako su potrebne. Ako neki izvođač ne bude mogao nastupiti kao rezultat toga, koristiće se snimljeni nastup – dodao je Baker.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.