Pozadina ranjavanja Jova Đurovića: Borba ekipe Filipa Koraća i “kavčana” za šverc kokina preko luke Amsterdam!

Pozadina ranjavanja Jova Đurovića: Borba ekipe Filipa Koraća i “kavčana” za šverc kokina preko luke Amsterdam!

Pozadina pucnjave u Amsterdamu 23. oktobra u kojoj je ubijen Goran Savić iz Niša, a ranjen Baranin Jovo Đurović mnogo je veća od mafijaškog sukoba između suprotstavljenih kotorskih klanova ili krvne osvete sa naslednicima porodice Šaranović, otkriva Ekspres.

U pitanju je rat za prevlast u holandskim lukama, posebno u Roterdamu – najvažnije evropske stanice na mapi prekookeanskog šverca kokaina. Srpska policija najviše je uključena u dvije najvažnije misterije ovog slučaja – krađu 100 kilograma kokaina koja je prethodila pucnjavi i u transfer novca iz Srbije koji je baš tog dana izvršen na ime uhapšenog napadača.

Pucnjava u Amsterdamu otkrila je i novi trag u skrivanju najtraženijeg bosa srpskog podzemlja – Filipa Koraća.

Prema saznanjima “Ekspresa”, nekoliko dana prije pucnjave u Amsterdamu se odigrao pravi mafijaški dribl između Koraćeve ekipe sa Karaburme i rođaka vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

“Bazu kavačkog klana u Amsterdamu već godinama drži bliski rođak Radoja Zvicera. On je zadužen za prihvat kokaina koji stiže brodovima i dalju distribuciju, kao i za kontakte sa kupcima. Upravo je u kontakt za kupovinu kokaina sa njim nedavno stupila i ekipa mlađih momaka sa Karaburme, koji su u Amsterdam otišli pod tajnim patronatom Filipa Koraća. Oni su od Zvicerovog rođaka naručili 50 kilograma kokaina, i za to dali novac, ali im to nije bio plan. Nakon što su dali novac, organizovali su pratnju Zvicerovog rođaka, a zatim, dva dana kasnije, upali u štek prostor u kome kavački klan drži sakriveni kokain. Po upadu, Zvicerovog rođaka su premlatili, a iz šteka ukrali 50 kilograma kokaina, koji je bio spremljen za njih, i još 50 kilograma, koji su bili skladišteni, kao i sav novac koji su prethodno dali Zvicerovom rođaku. Tek posle tog incidenta kavački klan u Amsterdamu je shvatio da Filip Korać stoji iza krađe”, kaže za “Ekspres” izvor iz bezbjednosnih struktura Srbije upoznat sa detaljima istrage u Amsterdamu, navodeći da je ovaj incident poslednja tačka sukoba na kojoj su kao saradnici, sa jedne strane škaljarski i klan Luke Bojovića, kojim operativno rukovodi Filip Korać, i sa druge strane njima suprotstavljeni kavački klan.

Ovaj incident naveo je holandsku policiju na sumnju da se upravo kod njih krije Filip Korać”, kaže za “Ekspres” izvor iz bezbednosnih struktura Srbije, koji je uključen u istragu pucnjave u Amsterdamu.

Postoje čak i indicije da je upravo Korać kobnog 23. oktobra trebalo da se pojavi u piceriji u kojoj je Savić ubijen, a Đurović, inače Koraćev blizak saradnik, ranjen. Te indicije još nisu potvrđene, tako da nije poznato da li se Korać, za kojim je u januaru ove godine raspisana Interpolova potjernica Srbije, zaista krije u Holandiji, ali se, kako kaže naš sagovornik, “punom parom” radi na njegovom lociranju i hapšenju.

Krađa kokaina nije jedini dio scenarija koji obavija misteriju pucnjave u Amsterdamu.

“Nekoliko minuta posle pucnjave u Amsterdamu, jedan od napadača na Savića i Đurovića je uhapšen, i kod njega je pronađena uplatnica Western Uniona na 8.000 evra iz Srbije. Sada se ispituje ko je taj novac poslao, za šta je ta isplata bila namijenjena i da li ima veze sa ubistvom i ranjavanjem”, otkriva sagovornik “Ekspresa” navodeći da u interesu istrage ime uhapšenog policija još čuva u strogoj tajnosti.

Za sada je poznato da uhapšeni ima 41 godinu, da je prijavljen na adresi u holandskom naselju Amstelven, koje važi za elitno predgrađe Amsterdama, kao i da je kod njega u vozilu prilikom hapšenja policija pronašla vatreno oružje. Njegova nacionalnost nije saopštena, kao ni informacija da li je eventualno odranije poznat policiji.

Za drugim učesnikom pucnjave, koji je bjekstvom uspio da izbjegne hapšenje, i dalje se traga.

Uhapšenom napadaču je, prema pisanju holandskih medija, u međuvremenu određen pritvor, a zabranjen mu je kontakt sa bili kim osim sa advokatom.

Ranjeni Đurović, koji se posle pucnjave nalazi na bolničkom liječenju, uz stalni nadzor policije, u Amsterdamu je inače bio u kontaktu sa drugim čovjekom najjačeg klana holandskog podzemlja, čiji je vođa Vilijam Vim Holeder, poznat po čuvenoj otmici Fredija Hajnekena, predsjednika kompanije “Hajneken”, 1983. godine.

 

Pokojni brat ranjenog Baranina Luka Đurović svojevremeno se nalazio na čelu barske grupe i važio je za glavnog Bojovićevog saradnika u Crnoj Gori. Nakon pogibije Luke Đurovića 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, vođstvo nad grupom preuzeo je Baranin Alan Kožar. Jovo Đurović važio je za drugog čovjeka klana.

Holandski mediji pišu da je ranjeni Đurović u Amsterdamu bio na specijalnom zadatku. Navodno je trebalo da organizuje prebacivanje 10 miliona evra u Dubai. Ranjen je prije nego što je izvršio zadatak, objavili su tamošnji mediji navodeći da je za sada poznato da navodnih 10 miliona evra potiče od prodaje droge, ali da nije poznato sa kojim ciljem je taj novac trebalo da se prebaci u Dubai.

Veliki poslovi sa drogom, veliki novac i borba za prevlast i kontrolu nad holandskim lukama tako su se našli u epicentru pucnjave u Amsterdamu.

Čak je i Jan Strujis, šef najvećeg policijskog sindikata NPB, posle ubistva Savića i ranjavanja Đurovića za tamošnje medije rekao:

“U Holandiji je organizovani kriminal potpuno izmakao kontroli”.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *