Posle četiri decenije: Zabilježen slučaj kolere u Španiji!

0

Španija je registrovala prvi lokalni slučaj kolere nakon više od četiri decenije, saopštile su danas regionalne zdravstvene vlasti, uz napomenu da se zaražena osoba već oporavila, a da u međuvremenu nije prijavljen nijedan drugi slučaj.

Jedna pacijentkinja bila je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i posle liječenja je otpuštena, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume ili druge detalje, prenosi Rojters.

Navodi se da se ona zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 kilometara južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Mančca, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbjednosnih razloga, prema zdravstvenim zvaničnicima u tom regionu, prenosi Tanjug.

Podsjeća se da je kolera akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio cholerae i može biti smrtonosna ako se ne liječi, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Poslednja velika epidemija lokalno prenosive kolere u Španiji bila je 1979. godine kada je prijavljeno 267 slučajeva, uglavnom u Barseloni i Malagi, a od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Rojters navodi da tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, naročito u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gdje liječenje često nije dostupno.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine se širom svijeta prijavi između 1,3 i četiri miliona slučajeva kolere.

(Politika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.