Posada spriječila katastrofu: Britanska podmornica umalo potonula

0
Nuklearna podmornica britanske Kraljevske mornarice za dlaku je izbjegla katastrofu nakon što je kvar dubinomjera doveo do njenog zarona do veoma opasnog nivoa, navodi se u izvještaju, prenosi „Telegraf“.
Podmornica na kojoj je došlo do kvara je klase „vangard“ i u službi je 30 godina. Posadu čini 130 ljudi, a nosi i balističke rakete „trident“. Ovo plovilo upravo je trebalo da krene u patrolu kada se dubinomer pokvario, pa je posada mislila da podmornica miruje, a u stvari je ponirala.
Kvar je uočen i podmornica je zaustavljena u poslednjem trenutku kada je već bila potonula na veoma opasnu dubinu gdje je pritisak mogao da je ošteti.
Inženjeri su rekli da su očitali dubinu na drugom mjeraču i odmah su podigli uzbunu.
„Nije posao inženjera da kontroliše dubinu podmornice, ali su primijetili koja se dubina očitava, pa su shvatili da nešto nije u redu. Tehnički, podmornica je još uvijek bila na dubini na kojoj znamo da normalno funkcioniše, ali da je potonula samo malo dublje, svi članovi posade bi morali da preduzmu svoje pozicije za akciju. Ali to se nije desilo. Podmornica uopšte nije trebalo da bude tamo i još uvijek je ponirala. Da je nastavila, ne želim ni da razmišljam šta bi se desilo“, rekao je izvor iz mornarice.
Podmornice koje nose nuklearno naoružanje su u službi od 1969. godine, dio su mornarice Velike Britanije i obavljaju misije odvraćanja. Kraljevska mornarica ima ukupno četiri takve podmornice u rotaciji.
Već je predviđeno da starija plovila budu zamenjena podmornicama klase „drednout“ koje su u izgradnji i trebalo bi da budu završene naredne decenije.
Portparol Kraljevske mornarice je izjavio da je bezbjednost osoblja najveći prioritet.
„Naše podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze, mi ih raspoređujemo u globalnim operacijama, one štite nacionalne interese i čuvaju bezbjednost nas i naših saveznika. Iako ne komentarišemo konkretne detalje u vezi sa podmorničkim operacijama, bezbjednost našeg osoblja je uvijek naš najveći prioritet“, rekao je on.

 

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.