Političko konvertitstvo Mila Đukanovića: Da bi ostao na vlasti sad mu je prihvatljiv i Temeljni ugovor sa SPC!

0

Nakon posjete premijera Dritana Abazovića patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, oglasio se i Milo Đukanović koji je kazao da je odavno trebalo potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Naravno, nije uslijedila neka burnija reakcija iz suverenističkog bloka zbog ove odluke. Ovo je svakako čudna i apsurdna situacija imavši u obzir da je upravo Demokratska partija socijalista bila ta koja je bila propagator sramnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je i pokrenuo litije Srpske pravoslavne crkve a što je dovelo do sloma režima Mila Đukanovića.

DPS je čak i nakon izbora 30. avgusta nastavio sa svojom anticrkvenom i Bogoboračkom retorikom. Sjećamo kakve su grube i ogavne kvalifikacije lijepili sveštenicima, vladikama, pa i samoj Crkvi koju su nazivali „Crkva Srbije“. Sve je kulminiralo ustoličenjem mitropolita Joanikija kada su upravo DPS i njima bliske garniture organizovali nasilne i neprijavljene proteste na Cetinju, Adžića krivini i na drugim okolnim lokacijama. Međutim, nakon Cetinja, nešto se promijenilo, i DPS je skoro pa prestao sa svojom ratobornom retorikom.

Podržavši Vladu Dritana Abazovića, DPS je doveden u situaciju da pruža manjinsku podršku Vladi koja će potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Postoje špekulacije da će to učiniti zbog jako minornog učešća „po dubini“. Ipak, nismo zaista očekivali da će ovaj proces da ih dovede na potpuni političko ideološki reset gdje se DPS vraća u period 90ih. Tako vidimo moć i uticaj koji Srpska pravoslavna crkva ima na moralno stanje čovjeka. Samo prije dvije godine su htjeli sa Crkvom da ratuju, a sad dolaze do toga da njihova Vlada potpisuje Temeljni ugovor! Čudo!

Kad su već doživjeli potpuni političko ideološki restart, možda ćemo i za neku godinu moći da ponovo gledamo slike gdje Peđa Bošković skandira Čeku Dačeviću, Mila Đukanovića koji opet prestaje da igra šah i počinje da govori o srpskim interesima naroda Crne Gore… Duško Marković sad slobodno može da pjeva kako nad Kraljevom živa vatra sijeva, Veselin Veljović može da skine svoju staru SRJ uniformu sa tavana, Aleksandra Vuković sada sa ponosom ponovo može reći da je završila srpski jezik i književnost a Ljubo Filipović može sa ponosom da okači onu sliku gdje diže tri prsta. Taman svi zajedno da se izljubimo i da se uputimo ispred hrama da zapjevamo Veseli se srpski rode i Izađi mala Momu Koprivici koji jedini ostaju da brane tekovine 21. maja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.