Po svijetu sakrio milione, izbjegavao poreze: Đilas u gorem položaju nego što je bio

4
Političar poput lidera SSP u svakoj zemlji bio bi, u najmanju ruku, pod pritiskom javnosti da se ne bavi politikom, ocjenjuju sagovornici Kurira nakon najnovijih otkrića o ovom opozicionaru

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izgubio je i poslednje pravo da obećava građanima da će sve procvjetati ako bi on došao na vlast, jer je on, kako se sumnja, izbjegavao plaćanje poreza, iznosio novac iz zemlje i osnivao firme u ofšor zonama, ocjenjuju sagovornici Kurira. Kako kažu, on bi, u najmanju ruku, morao da se povuče iz političkog života.

Đilasovi računi
foto: Kurir

Od Mauricijusa do Hongkonga

Novosti su, podsjetimo, objavile da Đilas poseduje tri računa – na Mauricijusu, u Švajcarskoj i Hongkongu, na kojima ima gotovo 10 miliona evra, ali i da je to samo vrh ledenog brega, s obzirom na sumnje da je ovaj bivši gradonačelnik Beograda razradio komplikovanu finansijsku šemu kako bi svoje bogatstvo rasporedio na više od 50 računa u čak 17 zemalja svijeta. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da Uprava za sprečavanje pranja novca pokreće zvaničnu istragu o Đilasovim računima u inostranstvu na osnovu dokumenata objavljenih u medijima, kao i da će tražiti podatke iz zemalja koje se spominju. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Đilas, posle novih otkrića o njegovim poslovima i računa na egzotičnim destinacijama, nema nikakvu šansu da se svojim političkim stavovima probije do novih slojeva birača.

 

– Dok se sve ovo ne ispita i dokaže, imamo apsolutno nepoverenje. Niti javnost veruje onome što priča Đilas, niti Đilas vjeruje onome što čita u medijima koji pišu o njegovim računima. Ovo će se ne samo odraziti negativno na njegov rejting već i na predstojeći dijalog vlasti i opozicije, jer teško da će Đilas biti racionalan u situaciji kada mora da se brani. On ima teret da je bio na vlasti i da je za to vrijeme imao lukrativne poslove. Kao neko ko pretenduje da bude autentičan opozicioni lider, Đilas je zato u gorem položaju nego što je bio – ocjenjuje on.

Politička odgovornost

Osim realne zakonske odgovornosti, politički analitičar Branko Radun za Kurir naglašava i postojanje političke i moralne odgovornosti u slučaju sumnjivog bogatstva lidera SSP.

– Političar pod sumnjom da je utajio porez, izvlačio novac iz zemlje i koji se povezuje s višemilionskim bankovnim računima u svakoj civilizovanoj zemlji bi bio, u najmanju ruku, pod pritiskom javnosti da se ne bavi politikom. U Americi bi tako bilo, jer moralna i politička odgovornost ne mora da ima veze s odgovornošću pred sudom. Njegove poruke su sasvim neubedljive. Reč je o čoveku koji se obogatio dok je bio na vlasti ili bio blizak vlasti. Ne zaboravite da je on od 2004. godine bio na različitim javnim funkcijama – napominje Radun.

4 Comments
 1. Ksilofon komentariše

  Oćemo li bataljivati te priče o satani Đilasu i druge Vučićeve paranoje koje nikog živog u Crnoj Gori ne interesuju?

  Ja shvatam da treba to sponzorstvo zaraditi, ali pretjeraste brate.

  4
  5
  1. Mile zvani Bato komentariše

   Mene zanima. Što ćemo sad?

   5
   1
   1. Ksilofon komentariše

    Idi na sajtove Vucicevih medija, ima ih 20, ni o cem drugo ne pisu osim o Djilasu.

    Napoj se na izvoru kvalitetnih informacija.

 2. kuca komentariše

  Politicar poput Djilasa u SAD bi odavno bio osudjen na tri dozivotne robije!

  4
  3
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.